De transformatie van de gesloten jeugdzorg naar kleinschalige woonvoorzieningen voor uithuisgeplaatste kinderen is in volle gang. Een goede ontwikkeling. Tegelijkertijd vraagt goede jeugdzorg om meer dan alleen kleinschaligheid. 
Om te laten zien hoe aandachtsvolle jeugdzorg er in de praktijk uit kan zien, startte stichting het Vergeten Kind 5 jaar geleden, samen met de gemeente Geldrop-Mierlo, het Heppie (t)Huis. 

Jaartal

2024

Gemeente

Om te laten zien hoe aandachtsvolle jeugdzorg er in de praktijk uit kan zien, startte stichting het Vergeten Kind 5 jaar geleden, samen met de gemeente Geldrop-Mierlo, het Heppie (t)Huis. 
Met een webinar en een interview met Mathil Sanders, wethouder Jeugd bij de gemeente Geldrop-Mierlo, besteedt het Vergeten Kind hier aandacht aan. 
Tijdens het webinar komen de volgende vragen aan de orde:

  • Wat maakt deze vorm van aandachtsvolle (residentiële) jeugdzorg anders dan andere kleinschalige woonvoorzieningen voor uithuisgeplaatste kinderen? 
  • Is deze vorm ook geschikt voor kinderen die verblijven in de gesloten jeugdzorg? 
  • Wat het vraagt om dit te organiseren? 
  • Welke rol hebben gemeenten hebben om dit te realiseren en wat zijn de kosten van deze vorm van jeugdhulp? 

Over het Heppie (t)Huis

Het Heppie (t)Huis is gevestigd in een woonwijk in de gemeente Geldrop-Mierlo. Het biedt 8 kinderen met uiteenlopende behoeften en leeftijden een veilige, en stabiele plek. Hiermee wordt voorkomen dat een kind naar een andere plek moet. 
Indien nodig, kan een kind ook na zijn 18e nog in het Heppie (t)Huis wonen. Een professioneel en vast team zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en zich kunnen hechten. De kinderen komen uit de gemeente Geldrop-Mierlo. Zo blijft de omgeving van de kinderen vertrouwd en kan hun bestaande netwerk worden versterkt. Ouders blijven betrokken bij de opvoeding en bij belangrijke beslissingen en momenten, met ondersteuning van onze systeemspecialist. 
Een vast team aan medewerkers is mogelijk omdat het Heppie (t)Huis een vast bedrag voor de beschikbare 8 plekken ontvangt, ongeacht of ze allemaal bezet zijn. 
Dit wordt beschikbaarheidsfinanciering genoemd.