In juni 2022 organiseerde Omgevingsdienst Achterhoek een werkplaats VTH met in de hoofdrol de VTH Netwerkkaart. We spraken met Erik de Greef, functioneel beheerder VTH-systeem, en Gerdo Groot Roessink, programmamanager Omgevingswet, over hun ervaringen.

De VTH Netwerkkaart geeft een visueel overzicht van de werkende processen onder de Omgevingswet en de bijbehorende digitale ondersteuning. Precies waar Omgevingsdienst Achterhoek naar zocht. “Op dit moment zijn er nog steeds veel vragen bij gemeenten en omgevingsdiensten over de inhoud van het DSO en de uitwerking van de Omgevingswet. Hoe is dit vanuit de wet bedoeld? We waren op zoek naar een totaalbeeld hoe VTH-processen gaan lopen onder de Omgevingswet. Via via liepen we tegen de VTH Netwerkkaart aan en de mogelijkheid om daar een bijeenkomst over te organiseren met begeleiding van de VNG.

We hebben de werkplaats met z’n zessen gedaan: een vergunningverlener, de coördinator vergunningen, een collega van bodem, de projectleider Omgevingswet en wij twee. Ellen Zwiers van de VNG gaf in de sessie een uitgebreide toelichting op de netwerkkaart, die we voor de gelegenheid levensgroot hadden uitgeprint.”

Een gedeeld beeld van de bedoeling van de wet

We hebben er veel aan gehad, zegt De Greef. “De Netwerkkaart is een mooie eerste stap om overzicht te creëren en te checken of je klaar bent voor de deelprocessen. Het belangrijkste is dat we een beter begrip hebben gekregen hoe zaken onder de Omgevingswet bedoeld zijn. En dat dat ook een gedeeld beeld is. We hebben als collega’s nu een gezamenlijk fundament van waaruit we kunnen werken.”

Groot Roessink haakt in: “Als je eenmaal dat gedeelde beeld hebt, kun je vervolgens met de Netwerkkaart heel praktisch kijken op welke onderdelen je al klaar bent en waar je nog punten op de i moet zetten. Hoever ben je met de inhoud, hoever ben je met de techniek? We hebben dit deels al in de sessie gedaan en we gaan er binnenkort nog mee verder.”

“Actiepunten die we al genoteerd hebben gaan bijvoorbeeld over publiceren en archiveren”, vervolgt Groot Roessink. “En ook over de communicatie. In het proces van vergunningverlening moeten gemeenten en omgevingsdienst scherp hebben wie welke brieven stuurt, met welke inhoud, op welk moment en in welke vorm. We constateerden dat we daar nog verder mee aan de slag moeten.”

Opschalen naar de regio

De Greef en Groot Roessink willen in het regionaal overleg de nieuwe inzichten delen met de 10 gemeenten waar de omgevingsdienst voor werkt. En er komen nog sessies met individuele gemeenten aan.

Eigenlijk zou je deze sessies meteen regionaal aan moeten pakken, vindt De Greef. “Wij zouden graag in een regionale aanpak vanuit de VNG aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk willen krijgen hoe deze wet bedoeld is. Dan werk je van meet af aan aan een gedeeld beeld van alle regionale partijen en leg je de basis voor eenheid in de implementatie en uitvoering. Dan kun je als overheden met één gezicht naar buiten treden. Ik denk dat het goed kan werken als een regionale implementatiecoach (RIO) zo’n regionale sessie organiseert en de VNG de sessie begeleidt.”

Ook iets voor uw gemeente?

De VNG organiseert de werkplaatsen VTH om gemeenten en omgevingsdiensten te ondersteunen bij de implementatie van werkende processen en de digitale systemen. Heeft u ook belangstelling voor een werkplaats? De VNG ondersteunt u graag. Kijk voor meer informatie op de webpagina van de werkplaatsen of neem contact op via omgevingswet@vng.nl of uw Regionale implementatiecoach Omgevingswet.

Meer informatie