Samenwerking is cruciaal bij de invoering van de Omgevingswet. Door samen te oefenen en te beleven wordt duidelijk hoe het proces het beste kan worden ingericht. Het oefenen met samenwerking kan inzicht opleveren in hoe adviseurs en behandeldiensten bereikt en betrokken kunnen worden in de initiatief en behandelfase.

Voor een omgevingsdienst, provincie of Rijks partner is het niet mogelijk om bij elke gemeente afzonderlijk aan te sluiten. Het helpt om in de regio bij complexe zaken een omgevingstafel in te richten.  Ook kan oefenen met samenwerken inzichtelijk maken hoe de behandelprocedure verloopt bij advies en advies met instemming, en wat dit van de partners vraagt in transparantie over het proces.

Het komt op het volgende neer:

  • Vraag partners om mee het proces van initiatieven,  behandelen en toezicht en handhaving te ontwikkelen; bepaal en wees duidelijk wat ieders rol is. Bekijk wat u minimaal gemeentelijk wilt doen en waar een verrijking is door het interbestuurlijk / ketengericht te doen. Sommige typen initiatieven kunnen net als nu vaak snel worden opgepakt. Anderen zullen meer afstemming vragen. Het concept van de omgevingstafels voor het initiatievenproces is daar een goed hulpmiddel voor.
  • Oefen daarbij met casussen en richt met elkaar het proces in, om afspraken op termijn te verankeren. Maar eerst proeven en beproeven en samen doorstaan.
  • Stem interbestuurlijke regels af: zowel de juridische regels als de toepasbare regels zoals ze in het DSO-loket komen. Het mooie, maar tegelijkertijd ook het vervelende is dat met het loket tegenstrijdige regels tussen bestuurslagen erg transparant en daarmee nog meer verwarrend zullen zijn. Daarnaast is het ook een hiaat als de ene bestuurslaag verder gaat dan de andere bestuurslaag.

Wat kan de gemeente nu al doen?

  • Het initiatieven en behandelproces moet worden ingericht. Daarbij moet de rol van de Regionale uitvoeringsdienst, de regio en overige partners worden vastgesteld.
  • Oefenen met de omgevingstafel.