Deze toolkit is bedoeld voor medewerkers van de afdeling communicatie bij gemeenten om hen op weg te helpen met de communicatie richting ouders en hun kinderen over de brede ondersteuning. De toolkit bevat basisteksten over de verschillende regelingen, een instructie voor het Klantcontact Centrum (KCC), nuttige verwijzingen, formats voor brieven en tips & tricks voor de communicatie. De informatie uit deze toolkit wordt regelmatig bijgewerkt. Uiteraard zijn de standaardteksten aan te passen naar uw lokale situatie.

Laatste bewerkingsdatum:
3 juni 2024

  1. Aan de slag met communicatie 
  2. Brede ondersteuning
  3. Hulp bij schulden
  4. Kindregeling
  5. Hoe bereik je jongeren
  6. Ex-toeslagpartnerregeling
  7. Nabestaandenregeling 

Wilt u meer weten over de hersteloperatie dan kunt u contact opnemen met het landelijk team hersteloperatie van de VNG via 070- 37338232 of via hersteloperatie@vng.nl 

1. Aan de slag met communicatie

Deze toolkit bevat bouwstenen en basisteksten om de communicatie over de hersteloperatie richting ouders en kinderen te organiseren. Denk aan een standaardbericht voor op uw website en basis omschrijvingen van de verschillende regelingen. Deze toolkit is ingericht aan de hand van de verschillende herstelregelingen, en is bedoeld om u op weg te helpen. 

De hersteloperatie kinderopvangtoeslag is een dynamisch geheel en er kunnen altijd wijzigingen komen. We werken de toolkit regelmatig bij. Meer achtergrond en informatie (handreikingen, brievenformats, flyers, FAQ’s etc.) over de verschillende regelingen en de brede ondersteuning vindt u op onze routekaart.

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen en niets missen uit de media? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief via hersteloperatie@vng.nl of luister naar een van onze podcasts. Komt u er niet uit of heeft u een vraag? Bel ons dan op 070-3738232 of mail naar hersteloperatie@vng.nl.

OmschrijvingVoorbeeld
Achtergrond hersteloperatie kinderopvangtoeslag voor communicatieafdelingAchtergrond en gebruik communicatietoolkit (docx, 74,1kB) 
Tips voor Klant Contact Centrum gemeenteInstructie voor Klantcontact Centrum (docx, 98.1 kB) 
Tips & tricks algemeenTips en tricks communicatie (docx, 79,3 kB)
Praktijkvoorbeelden: 'Het gaat om wat ouders echt nodig hebben'Praktijkvoorbeelden herstelondersteuning toeslagen door gemeenten

2. Brede Ondersteuning

Gemeenten bieden brede ondersteuning aan (mogelijk) gedupeerde ouders op de vijf leefgebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk. Deze hulp op maat moet ouders en kinderen van gedupeerde ouders in staat stellen een nieuwe start te maken. Het is belangrijk dat ouders en de kinderen van gedupeerde ouders de juiste hulpverleners weten te vinden en de informatie hierover goed vindbaar is.

OmschrijvingVoorbeeld

Basistekst over brede ondersteuning

Format (docx, 63,8 kB)

Toelichting brede ondersteuning aan ouders, kinderen van gedupeerde ouders en ex-toeslagpartners

Document op routekaart (docx, 66kB)

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen brede ondersteuning

Social media basistekst over brede ondersteuning

Format (docx, 69,2 kB)

Ondersteuning voor (mogelijk) gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagInfographic op
 's-Hertogenbosch.nl
Ondersteuning voor kinderen van gedupeerde oudersInfographic op
 's-Hertogenbosch.nl
Opzetten van steungroepenE-magazine gemeente Amsterdam

3. Hulp bij schulden

Veel ouders en kinderen van gedupeerde ouders die in de problemen zijn gekomen door de invordering kinderopvangtoeslag hebben ook schulden. Deze schulden staan het maken van een nieuwe start vaak in de weg. Zowel aangemelde, als gedupeerde ouders en hun kinderen worden geholpen met het op orde krijgen van hun financiën. Voor erkend gedupeerde ouders is een schuldenaanpak ontwikkeld om hun schulden zoveel mogelijk op te lossen. Voor jongeren is er een aanvullend schuldhulpverleningsaanbod voor problematische, saneerbare schulden.

Na erkenning als gedupeerde gaat er een moratorium van 1 jaar in waarin schuldeisers een pas op de plaats maken om rust en ruimte te creëren waarin ouders samen met de schuldeisers een oplossing proberen te vinden. Vanuit de schuldenaanpak worden binnen de reikwijdte van de regelingen de publieke schulden kwijtgescholden en private schulden waar mogelijk opgelost. Op de website van UHT is alle informatie over de verschillende stappen in de schuldenaanpak te vinden. 

OmschrijvingVoorbeeld
Basistekst Hulp bij schuldenFormat (docx, 26,46 kB)
Veelgestelde vragen Publieke SchuldenVeelgestelde vragen Publieke schulden
Veelgestelde vragen Pauzeknoop en moratoriumVeelgestelde vragen Pauzeknop en moratorium
Veelgestelde vragen Private schuldenVeelgestelde vragen Private schulden
Veelgestelde vragen Spuk kwijtschelden publieke schuldenVeelgestelde vragen Spuk kwijtschelden publieke schulden
Veelgestelde vragen ouders5 veelgestelde vragen ouders over compensatie, belasting(vrijstellingen) en schulden

4. Kindregeling

Kinderen hebben vaak ook veel leed ondervonden door de problemen die in het gezin zijn ontstaan door de gemaakte fouten met de kinderopvangtoeslag. De kindregeling is bedoeld om kinderen van erkend gedupeerde ouders een steuntje in de rug te geven en bestaat uit een geldbedrag, brede ondersteuning en aanvullende hulp. Met dit geld kunnen zij richting geven aan hun leven. Om hen te helpen, is het belangrijk duidelijk te maken welke hulp ze kunnen krijgen van hun gemeente en waar ze terecht kunnen. De doelgroep van kinderen van erkend gedupeerde ouders kent een leeftijdsspreiding van 0 tot en met 38 jaar. Dit vergt een gedifferentieerde aanpak in de communicatie.

OmschrijvingVoorbeeld
Basistekst kindregeling Basistekst kindregeling (docx, 63,8kB) 
Basistekst voor social mediaSocial media tekst (docx, 130kB)
Basistekst jongeren en schuldenBasistekst jongeren en schulden (docx, 77,7kB)
Veelgestelde vragen kindregelingVeelgestelde vragen kindregeling 
Veelgestelde vragen aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongerenVeelgestelde vragen Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod jongeren
Video brede ondersteuning kindregeling (om in te sluiten op uw gemeentelijke website)Link video op website Kindregelingvoorjou.nl
UHT informatie Kindregeling voor jouKindregelingvoorjou.nl
Podcast 'Wat Nu?' van Jaïr van Essenburg (kind van gedupeerde ouders)Podcast 'Wat Nu?"
Documentaire 'Kind van het Toeslagenschandaal'Documentaire 'Kind van het Toeslagenschandaal'

 

Voorbeelden gemeenten

OmschrijvingVoorbeeld
Gemeente UtrechtKindregeling op Utrecht.nl
Gemeente RotterdamKindregeling op Rotterdam.nl 
Gemeente PurmerendKindregeling op Purmerend.nl

5. Hoe bereik je jongeren

(Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld)

Jongeren die recht hebben op de kindregeling kloppen niet automatisch bij de gemeente aan voor brede ondersteuning. Het is voor hen niet altijd duidelijk welke hulp de gemeente biedt of waar zij zich kunnen melden met welke hulpvraag. Voor gemeenten kan het ook lastig zijn om de jongeren te bereiken omdat de gemeenten niet over gegevens van de jongeren beschikken. Dit is zonde want gemeenten kunnen via de brede ondersteuning jongeren hulp en ondersteuning bieden. 

De gemeente kan samen met jongeren kijken welke hulp het beste past. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij mentale gezondheid, opleiding en problematische schulden of lotgenotencontact. Lees meer over hulp die de gemeente kan bieden bij problematische schulden van jongeren in de rubriek Kindregeling. 

Hieronder vindt u een aantal praktijkvoorbeelden, uitgewerkte cases en andere nuttige informatie die het proces van een jongerenaanpak inzichtelijk maken. Hopelijk helpt deze informatie u als gemeente om met jongeren in contact te treden en te ondersteunen bij het maken van een nieuwe start.  

Brede ondersteuning en jongeren bereiken 

OmschrijvingVoorbeeld
Communicatiematrix jongerenCommunicatiematrix (pdf, 32,15 kB) 
Overzicht platformen en social media gebruikOverzicht gebruik en platformen (pdf, 49kB)
Gespreksstarter Gebruik Social Media door GemeentenGespreksstarter IBD (pdf, 205 kB)
Instructie aanpak en werkwijze bij versturen flyer aan jongeren via UHTFlyer (pdf, 1,2mB)
Aanpak bereiken jongeren gemeente PurmerendPraktijkvoorbeeld
Podcast VNG Ervaringen kindregeling en ondersteuning gemeente (Arnhem en Zoetermeer) Podcast VNG
Podcast VNG Ervaringen met kindregeling en ondersteuning gemeenten (Utrecht en Amsterdam)Podcast VNG
Activiteitenkalender op 'Kindregeling voor jou'Activiteiten voor jongeren

Praktijkvoorbeelden brede ondersteuning en jongeren gemeenten

OmschrijvingVoorbeeld
Gemeente Arnhem: samenwerking met jeugd-en jongerenwerkorganisaties, wortels in de wijkPraktijkvoorbeeld gemeente Arnhem
Gemeente Zaanstad: situaties waarin je kinderen écht kunt helpen, bemiddelen bij opleidingPraktijkvoorbeeld gemeente Zaanstad
Gemeente Nunspeet: niet bellen maar whatsappen met jongerenPraktijkvoorbeeld gemeente Nunspeet
Gemeente Achtkarspelen/Tystjerksteradiel: beschilderde bus naar scholenPraktijkvoorbeeld gemeente Achterkarpelen/Tystjerksteradiel
BAR-gemeenten: hulpteam heeft eigen symbool en maakt speciale folders en animaties voor jongerenPraktijkvoorbeeld BAR-gemeenten

Voorbeelden van communicatiemiddelen van gemeenten

OmschrijvingVoorbeeld
Voorbeeld gemeente AlmereInfographic aanpak schulden kindregeling (pdf, 229 kB)
Voorbeeld gemeente UtrechtFlyer kindregeling (pdf, 135 kB)
Voorbeeld gemeente RotterdamFlyer kindregeling (pdf, 553 kB)
Voorbeeld BAR-gemeentenBoekje uitleg Toeslagenaffaire kinderen en jongeren (pdf, 1.05 mB)

6. Ex-toeslagpartnerregeling

In juli 2023 is het  aanvullend wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen in werking getreden. De wet bevat nu ook een regeling voor ex-toeslagpartners. Zij hebben recht op compensatie. De regeling bestaat naast het geldbedrag ook uit een aanvullende schaderegeling, een schuldenregeling en brede ondersteuning door de gemeente.

De ex-toeslagpartners die het betreft ontvangen een brief van UHT waarmee ze zich kunnen aanmelden voor toetsing. Bij de aanmelding bij UHT kunnen de ex-toeslagpartners aangeven dat zij de brede ondersteuning van de gemeente willen ontvangen. Als UHT een ex-toeslagpartner officieel heeft erkend (beschikt) is de brede ondersteuning voor hen beschikbaar. Gemeenten ontvangen via het portaal een contactlijst. Ex-toeslagpartners kunnen die brede ondersteuning ook zelf aanvragen bij de gemeente. De gemeente dient dan bij UHT te toetsen of het een erkende ex-toeslagpartner betreft. De eerste brieven aan ex-toeslagpartners worden vanaf het derde kwartaal van 2023 in batches verstuurd. 

OmschrijvingVoorbeeld 
Basistekst website Ex-toeslagpartnerregelingFormat (docx, 64,5 kB)
Veelgestelde vragen Ex-toeslagpartnerregelingVeelgestelde vragen

7. Nabestaandenregeling

Nabestaanden van overleden aanvragers en nabestaanden van overleden kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor hulp en compensatie. Hiervoor geldt de nabestaandenregeling die is vastgelegd in de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen.  

De nabestaandenregeling is in twee situaties van toepassing:  

  • als de aanvrager van de kinderopvangtoeslag is overleden  
  • in het geval dat er een kind van gedupeerde ouders is overleden 

UHT is in april 2024 begonnen met de uitvoering van de regeling voor nabestaanden van overleden kinderen. Deze regeling is bedoeld om tegemoet te komen aan de behoefte aan erkenning bij de nabestaanden van overleden kinderen, en daarmee deze groep ook te ‘zien’ en erkenning te geven.  De uitvoering van de regeling voor de nabestaanden van overleden aanvragers volgt op een later tijdstip.  

OmschrijvingVoorbeeld
Basistekst nabestaandenregelingBasistekst nabestaandenregeling (docx, 23, 9 kB)