VNG Magazine nummer 6, 3 april 2020

Auteur: Jan van Zanen, voorzitter VNG

Het is u wellicht opgevallen: VNG Magazine verschijnt vanaf dit nummer in een nieuw jasje. Het was tijd voor een nieuwe vormgeving en een nieuwe invulling van ons blad. Ook treft u hier een andere columnist, op de plek waar Jantine Kriens voorheen het woord tot u richtte. De vernieuwingen vallen samen met de coronacrisis die de wereld momenteel volledig in haar greep houdt.
 

Jan van Zanen

Er komt deze dagen veel op ons af. We leven in onzekerheid, de berichten veranderen van dag tot dag. Ook gemeenten moeten alle zeilen bijzetten. Vragen over de continuering van de Wmo en de jeugdzorg, ondernemers die bij het gemeenteloket aankloppen voor bijstand, de opvang van kwetsbare personen, de handhaving van maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan: het vraagt van onze medewerkers en bestuurders een uiterste krachtsinspanning. Laat ik deze ruimte benutten om u een hart onder de riem te steken. Wij weten wat deze crisis van u vraagt. Vanuit de VNG doen we er alles aan om u en uw gemeente daarbij te ondersteunen.

Als eerste overheid is het juist nu belangrijk dat wij rust en vertrouwen bieden aan onze inwoners. Dat doen wij niet alleen, we doen het met alle 355 gemeenten samen. Ook doen we het samen met de veiligheidsregio’s en met het Rijk. Dit is niet de periode om verschillen te benadrukken of elkaar af te troeven. Alleen in goede samenwerking met collega-gemeenten en andere overheidslagen bieden we deze crisis het hoofd.

Ik noemde al de reden dat ik in deze editie van VNG Magazine de column mag vullen. Jantine Kriens heeft met ingang van 1 april afscheid genomen als algemeen directeur van de VNG. De afgelopen zeven jaar groeide Jantine enorm in deze complexe rol. Dat deed zij met een grote inhoudelijke kennis, met veel gevoel voor de politieke verhoudingen en met een grote dosis relativeringsvermogen en empathie. We gaan Jantine ontzettend missen.

Tegelijkertijd kijken we vooruit. Bij het verschijnen van deze editie van het magazine is de nieuwe algemeen directeur, Leonard Geluk, net een paar dagen in zijn functie begonnen. Op afstand weliswaar, vanuit zijn werkkamer thuis, wat ook voor hem een vreemde gewaarwording moet zijn. Vanaf deze plek wens ik Leonard Geluk heel veel succes met zijn nieuwe klus. En u, de trouwe lezer van dit magazine, wens ik ontzettend veel sterkte in deze roerige tijd. Mijn advies: deel positieve ervaringen en heb vertrouwen. We komen hier samen doorheen.