De Gemeente Amsterdam coördineert het Bovenregionaal Expertisenetwerk jeugdhulp Noord-Holland. Hierin werken 9 jeugdhulpregio’s samen: Amsterdam-Amstelland, Gooi- en Vechtstreek, Haarlemmermeer, Kop van Noord-Holland, Midden Kennemerland, Noord-Kennemerland, West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland

Belangrijkste opgave binnen het Expertisenetwerk is het verbinden van professionele en wetenschappelijke kennis en ervaring met vragen rondom meervoudige en complexe casuïstiek, zoals die binnenkomen bij de regionale expertteams, via verwijzers, aanbieders en jongeren en ouders zelf. Vanuit het netwerk kan expertise toegevoegd worden aan het casusoverleg, of aan het team van begeleiders en behandelaren. Het Expertisenetwerk coördineert de maandelijkse afstemming tussen de regionale expertteams in Noord-Holland en biedt een procesversneller aan die de regionale expertteams kan ondersteunen bij het voeren van procesregie om complexe casuïstiek.

Uitgangspunt is dat niet het kind of de jongere van ‘plek’ verandert. Maar dat de beschikbare expertise er naar toe gaat.

Het gaat hier bij uitstek om complexiteit waarbij ook sprake is van co-morbiditeit, meerdere aandoeningen, diagnostische beelden bij een jeugdige die vaak niet gezien of niet in samenhang met elkaar gezien worden, waardoor uitingsvormen van gedrag verergeren en ook eenzaamheid toeneemt.

Het gaat bij deze jeugdigen om meervoudige problematiek waar verschillende expertises voor nodig zijn waaronder forensisch en op gebied van verslaving, zoals eetstoornissen en trauma, zoals autisme en gedragsproblemen, zoals suïcideneigingen met depressie en angst, maar ook kennis over een mogelijk verstandelijk beperking of een ander minder vaak voorkomend intelligentieprofiel. Meestal is er sprake van chroniciteit.

In deze casuïstiek mee helpen ordenen, samen met de hulpverlening en samen met jeugdige en ouders, en er ook samen in leren, is waar het bovenregionaal expertisenetwerk voor staat. 

Naast het mee helpen duiden van de casus, kan het Expertisenetwerk ook ondersteunen, waar nodig budgettair, bij het realiseren van passend aanbod, of projectkosten voor een zorginnovatie financieren.

Het Bovenregionaal Expertisenetwerk NH is partner van 'Een Thuis voor Noordje', een ambitieus Noord-Hollands plan om jeugdigen niet meer gesloten te plaatsen, niet meer buiten de provinciegrens, maar zo thuis en zo school mogelijk. Voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, is de ambitie onvoorwaardelijk wonen te realiseren met de intensiteit van begeleiding die nodig is, in de buurt van hun eigen netwerk en school en bij voorkeur in een pleeggezin of gezinshuis. 

BEN-NH is ook partner van het Expertisenetwerk K-EET NH, complexe eetproblematiek, en vanaf 2022 gaan de 2 netwerken samen op lopen.