De Gemeente Roermond coördineert het Bovenregionaal Expertisecentrum Jeugdhulp Limburg. Hierin werken 4 jeugdhulpregio’s samen: Noord-Limburg, Midden-Limburg Oost, Midden-Limburg West en Zuid-Limburg.

Er zijn in heel Nederland  kinderen en jongeren tot 23 jaar die té lang wachten op passende jeugdzorg. Dat kan komen doordat de best passende instelling of behandelaar geen plaats heeft.  Doordat de hulp die nodig is niet bestaat. Doordat het niet lukt de juiste hulp te organiseren (in de eigen regio). Of doordat de problemen tijdens het wachten verergerd of veranderd zijn, waardoor een vrijgekomen behandelplek niet meer past en iemand opnieuw achter in een andere rij moet aansluiten. Ook ontbreekt soms passend onderwijs en dagbesteding  waardoor de ontwikkelkans van  jeugdigen stagneert. Het komt soms doordat in het voorafgaande proces problematiek te laat of onvoldoende is gesignaleerd.

Het gaat hierbij regelmatig over zéér kwetsbare kinderen, jongeren en jong volwassenen tot 23 jaar met complexe en meervoudige, weinig voorkomende problematiek die nu vastlopen in de zorg en niet de juiste hulp krijgen. De impact van de problemen op henzelf én op hun omgeving is vaak enorm. Als passende hulp uitblijft, raken kinderen, jongeren en jong volwassenen en hun ouders en verzorgers de wanhoop voorbij. Ze voelen zich niet gezien, niet gehoord en niet serieus genomen. Machteloos moeten ze toezien hoe de problemen steeds groter worden, tot de situatie onhoudbaar wordt.

8 gemeenten in Nederland realiseren met steun van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bovenregionaal expertisenetwerk Jeugdhulp in hun landsdeel. Deze expertisenetwerken zijn bedoeld om jeugdigen en ouders die met bovenstaande vragen kampen te helpen. Zij doen dit samen met een aantal regionale expertteams (van elke jeugdzorgregio één) om tijdig passende hulp aan jeugdigen en ouders te bieden en te leren van knelpunten en goede praktijk. De expertisenetwerken zijn bereikbaar via het e-mailadres onder 'Contact'.