In het Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugdhulp in Gelderland (BOEG), werken 7 jeugdhulpregio’s samen: Achterhoek, Centraal Gelderland, FoodValley, Midden-IJssel / Oost-Veluwe, Nijmegen, Noord-Veluwe en Rivierenland.
Iedere jeugdhulpregio heeft een Regionaal Expert Team (RET). Het RET is een overleg met experts vanuit verschillende jeugdzorgaanbieders. De bedoeling van een Regionaal Expert Team is dat voor elk kind, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten, op korte termijn passende hulp wordt georganiseerd. Dit is geen eenvoudige opgave, maar vormt wel de ambitie.
Het RET richt zich op alle complexe vragen waarin verwijzers zoeken naar passende hulp of om advies te halen bij experts op het moment dat zij vastlopen in een hulpvraag. Die behoefte aan meedenken zal er zeker zijn wanneer er sprake is van een ingrijpend besluit zoals een uithuisplaatsing.
De Regionale Expert Teams zijn en blijven als eerste aan zet als het gaat om complexe en meervoudige, weinig voorkomende problematiek bij zeer kwetsbare kinderen en jongeren. Zij krijgen deze aangemeld vanuit aanbieders of verwijzers in de regio. Het Bovenregionaal Expertisenetwerk (BOEG) vult aan en stelt eventuele ontbrekende expertise beschikbaar om snel tot passende hulp te komen.
Meer weten over het RET in één van de Gelderse Jeugdhulpregio’s en hoe aan te melden?
- Achterhoek: Expertisetafel Jeugd, info@expertisetafel.nl)
- Centraal Gelderland: Perspectief Overleg, Marieke Habing, voorzitter, Regionaal-expertteam@arnhem.nl
- FoodValley: Regionaal Expert Team, ret@jeugdfv.nl
- Midden-IJssel / Oost-Veluwe: Regionaal Expert Team, Tel: 055 5802894
- Nijmegen: OPH, RET@nijmegen.nl
- Noord-Veluwe: Regionaal Expert Team, Sijmen Schoeman, voorzitter, administratiejeugdhulp@meerinzicht.nl
- Rivierenland: RET, Gerjan Schoemaker, voorzitter, RET@regiorivierenland.nl, Tel: 0344-638555
De Regionale Expert Teams zijn en blijven als eerste aan zet als het gaat om complexe en meervoudige, weinig voorkomende problematiek bij zeer kwetsbare kinderen en jongeren. Zij krijgen deze aangemeld vanuit aanbieders of verwijzers in de regio. Het Bovenregionaal Expertisenetwerk (BOEG) vult aan en stelt eventuele ontbrekende expertise beschikbaar om snel tot passende hulp te komen.
De Gelderse Jeugdhulpregio’s hebben besloten om het opdrachtgeverschap van de essentiële jeugdhulpfuncties, samen vorm te geven. Zij werken toe naar een gezamenlijk inkooptraject om per 1/1/2024 tot contractafspraken te komen voor de essentiële functies in Gelderland.
In BOEG werken de jeugdhulpregio’s samen met ervaringsdeskundigen, aanbieders van jeugdhulp, de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) en kennisinstituten aan het beter maken van de jeugdhulp. We zorgen met elkaar dat de benodigde expertise beschikbaar is, dat we hiaten in het zorglandschap identificeren en oplossen en dat we leren van vragen van jeugdigen en hun ouders om de hulp beter passend te maken.
BOEG heeft een Klankbordgroep. In die Klankbordgroep zitten vertegenwoordigers van aanbieders van jeugdzorg, ervaringsdeskundigen, gecertificeerde instellingen (GI’s) en kennisinstituten. Met elkaar vormen ze een breed platform waar concrete acties uit voortkomen om hiaten in het zorglandschap op te lossen of bestaande hulp te verbeteren.
Belangstelling om deel te nemen aan de Klankbordgroep?
Bij alle thema’s die bovenregionaal spelen, zijn ervaringsdeskundigen betrokken. BOEG werkt intensief samen met ervaringsdeskundigen van TEAM ED, het JongerenNetwerk en ExpEx.
Wilt u meer informatie over de inzet van ervaringsdeskundigen? Neem dan contact op met de programmamanager van BOEG of rechtstreeks met de organisaties voor ervaringsdeskundigheid in Gelderland.
Netwerk van experts
BOEG heeft een netwerk van inhoudelijk experts en ervaringsdeskundigen (super-experts) die beschikbaar zijn voor consultatie en advies. Heeft u als verwijzer behoefte aan advies rondom een complexe hulpvraag, neem dan contact op met het Regionaal Expert Team in de eigen regio. Daar kunt u de vraag inbrengen. Het RET kan direct een beroep doen op de inzet van de super-experts, zij kennen de weg goed. Is het nodig om voor die bespreking al super-experts te betrekken, schroom dan niet om als verwijzer het netwerk van experts in te schakelen. Neem in dat geval contact op met de programmamanager van BOEG.
Naast BOEG beschikt ook het CCE over een netwerk van experts die gratis een onderzoek instellen, advies en perspectief bieden in vastgelopen of onduidelijke situaties. Er is altijd iemand bereid om samen te sparren zodat een jeugdige en zijn ouders tijdig passende hulp krijgen.
Bent u zelf een super-expert op een bepaald thema en maakt u nog geen deel uit van het BOEG-netwerk? Neem dan contact op met de programmamanager van BOEG!
Subsidie regeling voor initiatieven die hiaten in het zorglandschap oplossen of jeugdhulp transformeren
Passende hulp: maar wat als die hulp er niet is? Dicht bij huis en zo thuis mogelijk opgroeien: maar wat als daarvoor geen mogelijkheden zijn? Om de transformatie van de jeugdhulp te versnellen, van elkaar te leren en ontbrekend aanbod te ontwikkelen, heeft BOEG een subsidie regeling. Die staat open voor aanbieders die in Gelderland willen bijdragen aan beter passende hulp, zo thuis mogelijk.
De 7 jeugdhulpregio’s in Gelderland hebben samen met de aanbieder van JeugdzorgPlus de ambitie vastgelegd om JeugdzorgPlus in 10 jaar overbodig te maken. Dat kan alleen als er voldoende passende alternatieven zijn. Ook hiervoor geldt de subsidie regeling. Meer informatie over de subsidie regeling? Neem contact op met de programmamanager van BOEG.
Jeugdhulp Gelderland leert!
BOEG organiseert en faciliteert het bundelen van kennis van professionals uit diverse domeinen.
Het hoort bij de opdracht om ervoor te zorgen dat in Gelderland (structureel) geleerd wordt van casuïstiek voor oplossingen op de lange termijn. Om organisaties die zich bezig houden met kennisontwikkeling en verspreiding van kennis te bundelen is het netwerk ‘Jeugdhulp Gelderland leert’ opgezet. Daarin participeren de Hogescholen Arnhem/Nijmegen en Ede, de Academische Werkplaats, zorgaanbieders met een kennisfunctie en Gecertificeerde Instellingen om initiatieven te bundelen. Concreet wordt het thema ‘verklarende analyse’ als eerste opgepakt. Uit onderzoek weten we dat het ontbreken van een ‘verklarende analyse’ veelvuldig leidt tot aaneensluitende hulptrajecten zonder het gewenste resultaat. Meer investeren aan de voorkant, door samen met ouders en jeugdigen een ‘verklarende analyse’ op te stellen, is helpend om sneller tot passende hulp te komen.
- Programmamanager: Carole Derks c2.derks@nijmegen.nl
- BOEG heeft ook een Nieuwflits. Wilt u die ontvangen, mail dan naar c2.derks@nijmegen.nl
- Ambitie, positie en werkwijze BOEG (pdf, 1,5 MB)
- Jaarplan BOEG 2021 (pdf, 1,6 MB)
- Toetsingscriteria voor organiseren van zorg (pdf, 133 kB)
- Format business case (docx) (156 kB)
- Netwerk van Experts (pdf, 260 kB
- Rode draden in Gelderland (pdf, 203 kB)
- Klankbordgroep Bovenregionaal Expertisenetwerk (pdf, 248 kB)
- Jeugdhulp Gelderland Leert! (pdf, 532 kB)
- Casusonderzoekers Gelderland (pdf, 210 kB)
- Plan van aanpak toereikend aanbod van essentiële functies (pdf, 484 kB)
- BOEG opbrengst 2021 en ambities 2022 (pdf, 1,3 MB)