Vraag gemeenten waar het in de uitvoering het meeste pijn doet en het antwoord is luid en duidelijk: 'Wij komen mensen tekort'. Met het 3-jarige programma Arbeidsmarktkrapte wil de VNG oplossingen vinden voor de effecten van arbeidsmarktkrapte bij gemeenten. We werken aan het versterken van de aantrekkingskracht van de gemeentelijke sector als werkgever en het bevorderen van de effectieve inzet van personele capaciteit door innovatie.

Programma Arbeidsmarktkrapte

Om gemeenten te ondersteunen bij de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt, werkt het VNG-programma momenteel aan diverse producten en publicaties. Zoals: 

Juridische handreiking

De Handreiking flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector (1,2 MB) zet voor gemeenten op een rij welke vormen van samenwerking mogelijk zijn in de gemeentelijke sector en geeft aan waar rekening mee moet worden gehouden: juridisch, maar ook fiscaal en mededingingsrechtelijk. Ook worden de verschillende vormen van externe inhuur toegelicht. Wilt u meer weten? Kijk het webinar van 18 april en 4 juni over de handreiking terug op Youtube.

Publicaties & Brieven