Organisatie
VNG
Jaar van uitgifte
2018

Gezinnen in schulden, jongeren tussen wal en schip, ouderen die eenzaam zijn, kinderen met obesitas: gemeenten staan voor een veelheid aan maatschappelijke opgaven. Veel hoop is daarbij gevestigd op preventieve aanpakken, om inwoners te helpen en om kosten te besparen. Maar hoe komen we voorbij de mooie woorden? En tegen welke (operationele) vragen en (inhoudelijke) dilemma’s loop je aan?

Om het gesprek hierover binnen en tussen gemeenten te faciliteren brachten we dit prikkelende essay uit, met daarin aandacht voor de waarde van preventie en illustratieve voorbeelden daarvan, alsook voor de prijs en mogelijke perverse effecten van preventie.

In het najaar van 2018 houden we diverse leerkringen, waar we vanuit de wisselende maatschappelijke opgaven en met andere partners de vraag stellen wat een preventieve aanpak betekent voor bijvoorbeeld datagebruik, inkoop en financiering, samenwerkingsrelaties en vraagstukken rondom effectiviteit, privacy en ‘betutteling’. Bent u als gemeente geïnteresseerd in meer verdieping (presentaties, interactieve sessies of een gesprek) neem dan contact op met de auteur van het essay, Rienk Janssens, via rienk.janssens@vng.nl