Bij de gemeente Arnhem werken re-integratieprofessionals volgens de methode Samen Beslissen. Een methode die door TNO samen met de gemeente Arnhem is ontwikkeld en momenteel wordt
toegepast binnen het domein Werk & Inkomen. 
Samen Beslissen biedt mogelijkheden om de samenwerking tussen re-integratieprofessionals en cliënten te verbeteren. Het kan cliënten motiveren, in beweging krijgen én zorgt ervoor dat professionals met meer plezier hun werk doen.

Jaartal

2024

Gemeente

Samen Beslissen is ontwikkeld samen met de professionals en inwoners van de gemeente Arnhem. Essentieel is dat samen gekeken is hoe deze methode geïntegreerd kon worden  in de bestaande werkwijze, om de toepassing te verhogen.

Waardevol

Professionals en inwoners geven aan dat het bijdraagt aan een hogere kwaliteit van de gesprekken, hogere motivatie van de cliënt, hogere mate van zelfregie van de cliënt en hogere mate van uitstroom. Professionals vinden hun werk leuker, en ervaren een betere relatie met de cliënt vanwege deze manier van gespreksvoering.

Herbruikbaar

Er zijn overzichtelijke en visueel aantrekkelijke documenten ontwikkeld om Samen Beslissen te ondersteunen.
Voor professionals: een korte en overzichtelijke handreiking, een training en een handreiking voor
casusitiekbespreking. Voor inwoners een handreiking in de vorm van een ansichtkaart en een animatiefilmpje.
Ook is een document ontwikkeld met factoren die werkte en waarvan geleerd kan worden betreft de toepassing.

Samen Beslissen geeft handen en voeten aan het veelal beloofde 'cliënt centraal stellen' en laat in de resultaten (vragenlijsten, interviews) ook daadwerkelijk positieve effecten zien voor zowel de cliënt als de professional.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.

Gerelateerde links