De gemeente Ede maakt gebruik van drones bij landmeetkundige werkzaamheden. De wet Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) verplicht gemeentes om alle zichtbare onderdelen in de openbare ruimte inzichtelijk te maken. Hulpdiensten, bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren kunnen gebruik maken van deze registratie.
 

Jaartal

2024

Gemeente

Land inmeten met traditionele landmeetapparatuur? 

Sinds kort doet de gemeente Ede dit met een drone. Voor het starten is een pilot aan voorafgegaan. Het hoofddoel van de pilot was inzicht krijgen of het inmeten met de drone efficiënter en nauwkeuriger is dan met traditionele landmeetapparatuur.
Met de drone krijg je 3D-gegevens binnen van bijvoorbeeld woningen en gronddepots. Hiermee krijg je inzicht in de hoeveelheid grond bij een gronddepot, of wat bijvoorbeeld de exacte locatie is van een huis. De bedoeling was om minimaal twee depotmetingen en twee onbewoonde woningen in te meten om een conclusie te trekken.

Er zijn bij andere gemeenten voorbeelden waar de drone negatief in de aandacht kwam. Dat wilde Ede voorkomen. Het doel op communicatievlak was om bewoners vooraf te informeren over de pilot en bij vragen bewoners snel van de juiste informatie te kunnen voorzien en op deze manier negatieve reacties te voorkomen.

Succesvolle pilot

Het doel is bereikt: in totaal zijn drie gronddepots en twaalf woningen succesvol ingemeten. De conclusie die uit de pilot getrokken is, is dat we de drone zeer goed in kunnen zetten. Zeker bij gronddepots van verschillende hoogtes en grote terreinen die soms moeilijk begaanbaar zijn. De drone heeft een hoge nauwkeurigheid in metingen. Hij stelt zelf een puntenwolk op, terwijl dat met de traditionele apparatuur handmatig moet.
Op communicatievlak was de pilot ook succesvol. Het college, de raad en ook de inwoners zijn vooraf in het proces meegenomen. Via de krant en de website de pilot gecommuniceerd. Ook het Klant Contact Centrum was op de hoogte voor eventuele vragen. Hoewel het onderwerp gevoelig kan liggen, waren er geen (negatieve) reacties. Er kan nu met trots gezegd worden dat de pilot succesvol is afgerond en de drone is in het reguliere werk opgenomen.

Zelf vliegen  

Ede wil graag zelf met de drone vliegen en dit niet door een andere partij laten doen. Zo ben je er namelijk zeker van dat je voldoet aan alle eisen. 

  • Afstemming met andere gebruikers in het luchtruim
  • de AVG goed inregelen. De inwoners beschermen op het gebied van privacy en veiligheid. 
  • Door het zelf te doen ben je vroeg bekend met nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat zorgt ervoor dat je je werkzaamheden zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk kunt uitvoeren, maar ook dat goed op de hoogte blijft van alle mogelijkheden van de drone.
  • Een andere handige bijkomstigheid is de exacte kosten van het afvoeren van grond kunnen doorberekenen voor de aannemer. Dit komt een transparante overheid voor bedrijven en bewoners ten goede. Al met al waardevolle inzichten en opbrengsten uit de pilot.

Ervaringen delen

Andere gemeenten kunnen leren van de ervaringen van Ede. Via het Drone Netwerk Gemeenten worden de ervaringen met elkaar gedeeld. Het is belangrijk om niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden. Ede heeft ook ervaringen van andere gemeenten gebruikt voor dit proces. Er komt bijvoorbeeld veel regelgeving bij kijken, denk bijvoorbeeld aan een vergunning, een DPIA en piloten die moeten worden opgeleid. Gaandeweg is er veel geleerd en daar een mooi stappenplan bij gevolgd. Dit stappenplan zou heel goed herbruikbaar zijn voor andere gemeenten. Het is zeer waardevol en efficiënt om deze informatie en de ervaringen breder met andere gemeenten te kunnen delen.

Land inmeten met een drone is een vooruitstrevende ontwikkeling die bijdraagt aan de wettelijke taken van de gemeente, zoals het bijhouden van de BAG en de BGT. Ook kan het veel 3D-informatie geven over de gebouwde en onbebouwde omgeving. Het gebruik van drones kan in gemeenteland een efficiënte manier zijn om sneller over exacte 3D-informatie te beschikken in de fysieke leefomgeving. Ede is trots op de succesvolle resultaten van de pilot en delen die graag.
 
Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.