Verantwoorde consumptie en productie, dáár willen we naartoe. Waar wat voorheen als afval werd gezien en behandeld, gaan steeds meer gemeenten over op hergebruik van spullen en grondstoffen. Via het Spullenplein in Meierijstad krijgen herbruikbare of repareerbare spullen een nieuw leven via een uniek samenwerkingsverband.

Jaartal

2021

Gemeente

Gemeente Meierijstad bouwt sinds haar ontstaan in 2017 met lokale partners aan een zo lokaal mogelijke circulaire economie. In het kader daarvan is het Circulair Ambacht Collectief Meierijstad opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en alle zes kringloopwinkels, één repaircafé, twee sociale werkbedrijven, onderwijsinstellingen en welzijnsorganisaties. Binnen deze samenwerking is in 2021 het Spullenplein op de milieustraat in Sint-Oedenrode ontstaan. Voor deze samenwerking werd gemeente Meierijstad genomineerd voor de Global Goals Gemeenteverkiezing van 2022.

Afval krijgt een tweede leven
Op het spullenplein wordt op een andere manier gekeken naar de afvalstroom. Inwoners geven op het Spullenplein hun spullen op één van de kramen af. In het sorteercentrum sorteren medewerkers de spullen uit die herbruikbaar of repareerbaar zijn. Deze worden klaargemaakt voor doorgifte naar het repaircafé, maak-/werkbedrijven, praktijkonderwijs en de kringloopwinkels. Deze werkwijze zorgt er voor dat meer spullen een tweede leven krijgen, én levert ook meer sociale arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Unieke werkwijze zorgt voor verbinding tussen de Global Goals
Niet alleen direct op het Spullenplein zelf, maar ook bij de andere partners in het ambachtscollectief, ontstaat veel werkgelegenheid dankzij deze samenwerking. Dagbesteding kan nu bijvoorbeeld ook in het repaircafé en de maak-/werkbedrijven een plaats krijgen. Daarnaast ontstaan er stageplaatsen en werkplekken voor bijvoorbeeld jongeren zonder startkwalificatie. De kringloopwinkels functioneren voornamelijk als verkooppunt van herbruikbare goederen en ook dat levert ook weer nieuwe arbeidsplekken op. De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maakt deze werkwijze uniek. Zo verbindt Meierijstad met deze samenwerking Global Goal 12 verantwoorde consumptie en productie, met Global Goal 8 economische groei, 10 ongelijkheid verminderen en 17 partnerschap om deze doelen te bereiken.