VNG Magazine nummer 12, 30 augustus 2024

Tekst: VNG

VNG versterkt dienstverlening aan Caribisch Nederland

Met de nieuwe VNG Caribendesk intensiveert de VNG de samenwerking met het Caribisch deel van het koninkrijk. Het gaat om een pilot om onze dienstverlening beter beschikbaar te maken voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, om zo beleid, wetgeving en uitvoering op de eilanden te versterken.
De eilanden zijn bijzonder lid van de VNG, maar vanwege hun bijzondere status zijn niet alle diensten en producten van de VNG direct bruikbaar. Als onderdeel van de Caribendesk zullen we onder meer uitvoeringstoetsen uitvoeren en ondersteuning bieden bij beleid en uitvoering in het sociaal domein. De pilot loopt van juli 2024 tot december 2025 en wordt gefinancierd door BZK.

Caribisch Uitwisselingsnetwerk
Naast de Caribendesk kunnen de openbare lichamen Saba, Sint Eustatius en Bonaire en de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ook gebruikmaken van het Caribisch Uitwisselingsnetwerk, dat eveneens gefinancierd wordt door BZK. Via het uitwisselingsnetwerk krijgen de Caribische overheden ondersteuning bij concrete vraagstukken via kortere en langere opdrachten op de eilanden. Nederlandse gemeenten kunnen hieraan bijdragen door expertise beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld via detachering van ambtenaren.


Terugblik op de bestuursvergadering van 5 juli 2024

In de laatste vergadering voor het zomerreces heet voorzitter Sharon Dijksma twee nieuwe bestuursleden welkom: Nathalie Kramers, wethouder in Leeuwarden en in het bestuur opvolger van Cathalijne Dortmans als voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO). En Marga Vermue, burgemeester van Sluis. Bestuurslid Geert van Soest is er vandaag voor het laatst bij, hij vertrekt per 1 september bij de gemeente Venlo.
Vanwege het vertrek van Rutger Groot Wassink neemt vicevoorzitter Mark Boumans tot het eind van de bestuursperiode het voorzitterschap van de Tijdelijke Commissie Asiel & Migratie (TCAM) over.  Per 1 september heeft het bestuur drie vacatures: voor een raadslid, een griffier en een vacature vanwege het vertrek van Groot Wassink.

Digitale agenda 2024-2028
Bestuurslid Peter Snijders, voorzitter van de commissie Informatiesamenleving, geeft een toelichting op de collectieve, digitale strategie voor de komende jaren. De agenda bestaat uit drie delen: normeren en democratiseren, kansen benutten en mogelijk maken. Het bestuur stemt in met de ambities en de prioriteiten die in de agenda worden beschreven.

Overheidsbrede loketten
Roel Wever (voorzitter College voor Dienstverleningszaken) en Peter Snijders zijn de bestuurlijk portefeuillehouders voor het onderwerp overheidsbrede loketten. Overheden werken samen in het kader van het programma Werk aan uitvoering (WaU) aan totstandkoming van overheidsbrede dienstverlening, die aansluit op de verwachtingen en behoeften van mensen en bedrijven. Om dat te bereiken voert de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een programma uit, gericht op onder meer versterking van de loketfunctie van de overheid.
Overheidsbrede loketten geven concrete invulling aan het uitgangspunt dat overheden in de ogen van burgers één (gezamenlijke) overheid zijn, ongeacht hoe ze aan de achterkant georganiseerd zijn. Het bestuur steunt dit initiatief en bespreekt een aantal voorwaarden, zoals goede afbakening van de dienst- en hulpverlening en aansluiting op lokale infrastructuur.

Manifest lokaal gezag
Vanuit de commissie Bestuur en Veiligheid heeft commissievoorzitter Liesbeth Spies dit manifest van de regioburgemeesters geagendeerd. Het bestuur stemt ermee in dat het manifest door de VNG wordt omarmd en gesteund.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging