Nieuws
Het kabinet investeert vanaf 2026 structureel 16 miljoen euro extra in de lokale omroepen. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) wil de omroepen daarmee nog professioneler maken.
Minister van Financiën Sigrid Kaag werkt aan wetgeving om geldautomaten bereikbaar te houden. In de tussentijd roept ze de banken op de huidige dienstverlening in stand te houden.
De Limburgse burgemeesters, gesteund door commissaris van de Koning Emile Roemer, luiden de noodklok: de opvang van asielzoekers dreigt de samenleving te ontwrichten.
De omslag van ‘beschermd wonen’ naar een ‘beschermd thuis’ duurt langer dan voorzien. Het bijbehorende woonplaatsbeginsel en een nieuw financieel verdeelmodel voor gemeenten worden pas in 2025 van kracht, een jaar later dan was gepland.
Het ziekteverzuim bij gemeenten was in 2022 ‘historisch hoog’. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor van A&O fonds Gemeenten. Ook signaleert A&O fonds dat de werkdruk bij gemeenten toeneemt.
Het kabinet voert een begrotingsbeleid dicht langs de vangrail, waardoor er geen buffers zijn voor het opvangen van eventuele financiële tegenvallers.
Voerendaal, Beesel, Noardeast-Fryslân, het Hogeland en Bronckhorst zijn de eerste gemeenten die met BZK een Town Deal hebben ondertekend, een nieuwe vorm van kennisuitwisseling tussen gemeenten en het rijk.