Nieuws
De Europese Commissie heeft de lijst vastgesteld van 30 eilanden die, met steun van Brussel, ernaar streven in 2030 energieneutraal te zijn. Vier van die eilanden zijn van Nederland: Ameland en de Caribische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Demissionair minister Hugo de Jonge voor Wonen moet zich in het wetsvoorstel waarmee hij het rijk de regie wil geven over de volkshuisvesting, beperken tot dat onderwerp. Dat adviseert de Raad van State.
Bijna alle gemeenten deden bij het rijk een aanvraag voor subsidie om woningen met een slecht energielabel te isoleren. Zij krijgen 425 miljoen euro, genoeg om 200.000 woningen aan te pakken.
Vanaf 1 januari kunnen mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen bij UWV terecht voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen. Op dit moment bieden gemeenten deze hulp nog, maar zij missen hiervoor vaak de specialistische kennis.
Burgemeesters en wethouders die bedreigd worden, krijgen vanaf 1 januari meer beveiliging op maat. De maatregelen waren al eerder aangekondigd, maar nu heeft demissionair minister Hugo de Jonge ze gespecificeerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert de leden van stembureaus niet in discussie te gaan met zogeheten 'soevereinen' die zich willen laten uitschrijven bij de overheid, maar hen door te verwijzen naar het gemeentehuis.
Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) moet snel met maatregelen komen om de overlast door e-bikes en het gevaar die zij veroorzaken, aan te pakken. 43 gemeenten hebben daar in een brief aan de minister op aangedrongen.
Ambtenaren met een migratieachtergrond hebben te maken institutioneel racisme op de werkvloer. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder zes gemeenten. De onderzoekers stuitten onder meer op signalen van racisme, minder waardering en een kleinere kans op promotie.
De consumentenbond van Bonaire, Unkobon, schort de rechtszaak tegen de Nederlandse staat op, nu het kabinet heeft besloten de uitkeringen en het minimumloon in Caribisch Nederland te verhogen.