Verbied de verkoop van opgevoerde fatbikes. Die oproep doen bijna vijftig gemeenten dinsdag aan de Tweede Kamer. De gemeenten maken zich ‘grote zorgen’ over de verkeersveiligheid nu steeds meer, veelal jonge kinderen, met de elektrische fietsen met dikke banden de weg op gaan.

Volgens de indieners van de petitie, onder aanvoering van de gemeente Amsterdam, worden opgevoerde e-bikes ‘overal en nergens’ aangeboden. Ze pleiten daarom voor een verkoopverbod. Minister Mark Harbers van Infrastructuur stelde eerder voor om opvoersetjes te verbieden, maar dat is volgens de gemeenten niet voldoende.

De gemeenten, die bijval krijgen van onder meer huisartsen en de Fietsersbond, vragen de Tweede Kamer ook een minimumleeftijd van 16 jaar voor alle e-bikes in te voeren. Jongere kinderen lopen een groter risico op ernstige ongelukken, aldus de indieners. Tot slot moet er een landelijke voorlichtingscampagne komen om zowel ouders als kinderen te wijzen op de regels en de gevaren van de opgevoerde elektrische fietsen.

Redactie VNG Magazine