Nieuws
De digitalisering van overheidsdiensten neemt toe, maar niet iedereen kan daar even goed mee uit de voeten. Gemeenten merken dit aan de toenemende vragen en verzoeken om hulp aan de balie en via de telefoon. De VNG lanceert een e-learning en daarnaast een nieuwe reeks trainingen voor KCC- en baliemedewerkers.
De VNG gaat samen met gemeenten in 2025, met subsidie vanuit het ministerie van BZK, innovatieve initiatieven doorontwikkelen en opschalen, en experimenteren met verdere implementatie. Als eerste initiatief is gekozen voor de opschaling van de virtuele assistent.
Meer locaties buiten de bibliotheek, waardevolle praktijkervaringen en extra rollen ten aanzien van de regiefunctie die gemeenten hebben, zorgen voor een herziene handreiking Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s). Daarnaast heeft de VNG een visuele vertaling gemaakt van de handreiking.
In opdracht van de VNG heeft onderzoeksbureau Invior onderzocht wat inwoners belangrijk vinden op het gebied van gemeentelijke dienstverlening en communicatie. Een MijnOmgeving binnen een gemeentelijke website helpt bij het verbeteren van de dienstverlening en sluit aan bij de behoefte van inwoners.
De gemeentelijke dienstverlening digitaliseert. Inwoners verwachten van de digitale dienstverlening van de overheid dezelfde gebruiksvriendelijkheid en persoonlijke benadering als die van commerciële partijen. Daar wordt hard aan gewerkt. In een ledenbrief informeren we u hierover.
Op 28 september vervalt de experimenteerregelgeving Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR). DAR maakt het mogelijk om rijbewijzen online te verlengen, of uit te breiden met een nieuwe categorie. Na positieve ervaringen zorgt een gedoogconstructie ervoor dat de regelgeving kan worden doorgezet.
Sinds de invoering van de AVG zijn gemeenten verplicht om de risico’s van gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico in kaart te brengen. Een Data Protection Impact Assessment (DPIA) biedt een risicobeoordeling van het gebruik van persoonsgegevens en geeft aan welke maatregelen nodig zijn.