icoon organiseer deskundigheid

Hanteer het uitgangspunt “niks over ons zonder ons” in iedere stap van het proces

Lees meer over gemeenten die al samenwerken met ervaringsdeskundige inwoners en laat u inspireren door hun ervaringen.

Aandachtspunten Voorbeelden
Hou rekening met diversiteit van beperkingen en leeftijden Panel van ervaringsdeskundigen (Nijkerk)
Gemeente Nijkerk heeft een panel van ervaringsdeskundigen met verschillende beperkingen en achtergronden. Het panel toetst - zowel gevraagd als ongevraagd – de toegankelijkheid in Nijkerk.
  Werkgroep VN-verdrag in de praktijk (Almere)
Gemeente Almere heeft de werkgroep ViP (VN-verdrag in de Praktijk) opgericht. De werkgroep (met o.a. ervaringsdeskundigen op het gebied van diverse beperkingen en hun vertegenwoordigers (bv ouders van mensen met een verstandelijke beperking, etc.) heeft de Lokale Inclusie Agenda opgesteld met ondersteuning door een ambtelijke werkgroep van de gemeentelijke organisatie.
  Werkgroep met verschillende afvaardiging (Westerkwartier)
Gemeenten in de regio Westerkwartier hebben een werkgroep opgericht met leden van onder andere Adviescommissie Gemeentelijk Gehandicaptenbeleid Zuidhorn; Platform Gehandicapten Leek; Onderling Sterk Zuidhorn; Onderling Sterk Leek/Tolbert; WMO Adviesraad Marum; PCOB 50plus Grootegast/Oldekerk en de Wsw Adviesraad Novatec. De werkgroep heeft op basis van een analyse actiepunten opgesteld en geprioriteerd in een Lokale Inclusie Agenda.
Benader zowel organisaties als individuen Wandeltochten ambtenaren en ervaringsdeskundigen (Maastricht)
Gemeente Maastricht organiseert wandeltochten, waarbij de wethouder en ambtenaren meelopen en ook mensen met een beperking. Zij kunnen zo op een informele manier hun verhaal kwijt en vragen aandacht voor knelpunten.
Zorg dat je niet alleen met de usual suspects zit Oproep deelname in media (Ridderkerk)
Inwoners van Ridderkerk worden via de media nog opgeroepen om deel te nemen aan een Inclusie-panel. Het Inclusie-panel is een breed samengestelde groep betrokkenen (zowel inwoners,
zorgprofessionals als ambtenaren) die de Lokale Inclusie Agenda zal opstellen en uitwerken. Het panel geeft aan de gemeente aan waar aanpassing/verbetering mogelijk is; adviezen richting gemeente zijn een co-creatie.
Investeer in professionalisering Training van ervaringsdeskundigen (Breda)
Gemeente Breda traint ervaringsdeskundigen in het meepraten over beleid
Voorkom overbelasting van ervaringsdeskundigen