Groningen

Als grote stad sta je voor andere uitdagingen om jongeren te betrekken bij de gemeente. Hoe doet Groningen dat? Door in te zetten op een breed aantal projecten en instrumenten. Zo heeft de gemeente een grote enquête gehouden om op te halen op welke thema’s en welke manieren jongeren betrokken willen worden. Daarnaast zorgt de Groningse kinderburgemeester Samuel dat jongeren altijd worden meegenomen, door mee te gaan op werkbezoeken en eigen thema’s aan te kaarten. Ook heeft Groningen een toolbox ontwikkelt om handvatten te geven aan iedereen die met kinderen wil werken. Meer dan genoeg inspiratie dus om ook aan de slag te gaan!

Etten-Leur

Hoe kom je erachter hoe jongeren over een gemeente denken? Laat ze zelf aan het woord! Jongeren uit Etten-Leur lieten hun creatieve kant zien door het maken van de film ‘Etten-Leur in the picture’. In deze film laten de jongeren zien hoe zij denken over hun leven in de gemeente. De gemeente zorgde voor samenwerking met jonge, professionele filmmakers, maar liet de jongeren verder zelf de regie houden. Goede samenwerking met een jongerenwerker uit de gemeente behoorde hier tot een van de successleutels. Op 9 februari 2022 ging de film in première waarna de burgemeester en wethouders met de jongeren in gesprek gingen over de kansen voor jongeren in Etten-Leur. Een creatieve manier om als gemeente het gesprek aan te gaan met jongeren.

Dijk en Waard (voorheen Heerhugowaard en Langedijk)

Onder het motto ‘Laat en zien en laat je horen!’ organiseerde gemeente Dijk en Waard (voorheen Heerhugowaard en Langedijk) een scholierendebatfestival. Op deze manier leerde de jongeren met elkaar praten over lastige kwesties en hoe je je standpunten goed kan verwoorden. Ook werd een bijeenkomst op dezelfde locatie georganiseerd over jongerenparticipatie, waar onder andere werd gedebatteerd over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Op deze manier hadden de scholieren een vertrouwde en veilige omgeving waar ze met elkaar konden praten over verschillende thema’s.

 

Heerenveen

Voor de gemeente is het thema gezondheid een belangrijk onderwerp. Geldt hetzelfde voor de jongeren in de gemeente? De gemeente besloot om de jongeren op te zoeken met een Smoothie-fiets, waarbij jongeren hun eigen smoothie bij elkaar konden fietsen. Door de jongeren op te zoeken en op een ludieke manier aandacht te vragen voor het thema gezondheid kwamen de gemeente en jongeren met elkaar in gesprek. Dit heeft geleid tot een panel van geïnteresseerde jongeren die willen meepraten!

 

Kerkrade

De gemeente heeft een avond georganiseerd waarbij jongeren, bestuurders en ambtenaren samen een maaltijd bereiden en samen eten. Tegelijkertijd biedt deze avond natuurlijk een mooie kans om de jongeren aan het woord te laten. Maar de gemeente heeft nog meer georganiseerd. Zo is er een kinderraad met eigen kinderburgemeester ingesteld. Daarnaast heeft de gemeente een jongerenadviesraad opgericht, zodat de jongeren over een breed scala aan onderwerpen hun mening kunnen uiten. De jongerenadviesraad heeft een eigen identiteit, met eigen website en logo, zodat het echt iets wordt voor én door jongeren!

 

Urk

Als gemeente kan het een lastige eerste stap zijn: hoe kom je in contact met jongeren? Gemeente Urk liet zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. De gemeente organiseerde een pizza-avond en vroeg enkele actieve jongeren om hun vrienden mee te nemen. Naast het eten en de gezelligheid werd die avond besproken hoe de gemeente leuker kan worden gemaakt. Dit leverde mooie ideeën op. Zo heeft dit geleid tot een scholenproject waarbij scholieren worden uitgedaagd in een opstelwedstrijd met het onderwerp: ‘Als ik de baas van Urk was…’. Daarnaast wordt ook een debatfestival georganiseerd waarbij de deelnemende klassen lessen krijgen van ervaren debaters. Zo zie je waar een pizza-avond goed voor kan zijn!