Welkom op de projectpagina van Democratie en Jongeren van de VNG. Via het menu hiernaast vindt u veel informatie en mooie voorbeelden op het gebied van jongerenparticipatie.

Zit u met vragen rondom jongerenparticipatie, of heeft u zelf goede tips en voorbeelden die u graag met ons wil delen? Neem contact met ons op via demjongeren@vng.nl. We denken graag met u mee om jongerenparticipatie ook in uw gemeente tot een succes te maken!

De VNG en jongerenparticipatie

De VNG ziet jongerenparticipatie als een essentieel onderdeel van, en voorwaarde voor, een goed functionerende lokale democratie. Door jongeren een grotere stem te geven krijg je beter en inclusiever beleid. Bovendien krijgen jongeren door mee te praten en mee te beslissen meer vertrouwen in de overheid en leren ze hoe zij maatschappelijk actief kunnen zijn. Gemeenten en jongeren hebben elkaar dus nodig.
 

Het #MijnStemTelt project

In 2021 is samen met 6 gemeenten gekeken hoe jongeren beter kunnen worden betrokken bij de democratie. De gemeenten Groningen, Kerkrade, Etten-Leur, Heerenveen, Dijk en Waard (voorheen Heerhugowaard en Langedijk), en Urk hebben geëxperimenteerd met jongerenparticipatie. Hoe ze dit precies hebben gedaan, kunt u hier lezen: #MijnStemTelt: pilots in 6 gemeenten. De VNG werkt in het #MijnStemTelt project intensief samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Jongeren zijn namelijk net zo hard nodig op lokaal als nationaal niveau.

Wilt u met uw gemeente ook werken aan het betrekken van jongeren? Sluit u bij de beweging aan en deel het manifest met onze belangrijkste lessen.

Inspireren door te delen, doet u mee?

We halen actief goede voorbeelden van jongerenparticipatie op en willen die via deze projectpagina delen met alle gemeenten in Nederland. Een verzameling van mooie, inspirerende voorbeelden vindt u door in het menu hiernaast op het kopje ‘Goede voorbeelden’ te klikken.

Wilt u meer te weten komen over een specifiek voorbeeld, of verder praten over hoe u jongerenparticipatie kan vormgeven in uw gemeente? Of heeft u zelf een mooi voorbeeld van jongerenparticipatie uit uw eigen gemeente die u hier graag zou willen delen om andere gemeenten te helpen en inspireren?

Neem contact met ons op via demjongeren@vng.nl