De gemeente Sint Anthonis vindt sociale inclusie en de brede toegankelijkheid heel belangrijk. Daarom heeft de gemeente de inclusieve samenleving beleidsmatig verankerd in het Uitvoeringsprogramma 2018-2022. Op 11 oktober 2019 is samen met het Platform Gehandicapten Sint Anthonis (PGSA) het Manifest ‘Iedereen doet mee’ ondertekend. Sint Anthonis wil bereiken dat de gemeente stap voor stap een inclusieve en toegankelijke maatschappij en samenleving wordt waar iedereen kan meedoen, zover hij dat kan en wil.

Jaartal

2021

Gemeente

De samenwerking met het PGSA, de inwoners met ervaringsdeskundigheid en de betrokken in- en externe partners zijn een belangrijke randvoorwaarde gebleken. Er is het accent gelegd op burgerraadpleging, het ‘Samen Doen’, hierin gebruikmakend van het laaghangend fruit en de initiatieven vanuit de samenleving. Al werkende is er gewerkt aan beleidsontwikkeling, zoals een 0-meting en een Lokale Inclusie Agenda. De gemeente communiceert over de resultaten via diverse communicatiemiddelen en ook het bestuur en de Raad worden geïnformeerd. In de Concept Lokale Inclusie Agenda, die in de afrondende fase zit, worden verbeterpunten uitgewerkt op basis van de thema’s bewustwording, inclusief beleid, vrije tijd en welzijn, gezondheid & ondersteuning. Er is een ruim budget om dit te realiseren. Per 1 januari 2022 wordt de gemeente Sint Anthonis onderdeel van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Sint Anthonis zal resultaten zeker agenderen voor het nieuwe bestuur en Raad in de nieuwe gemeente. Hiermee is de hoop dat de nieuwe gemeente de inclusieve samenleving hoog op de bestuurlijke agenda plaats.

Fysieke toegankelijkheid: reconstructie N602

Het meest in het oog springende project is op dit moment de doorgaande weg N602. De totale herziening van deze weg is net afgerond en ligt er prachtig bij. De PGSA is vroegtijdig en tussentijds betrokken geweest bij de vernieuwingsplannen. Dit heeft geresulteerd in verschillende aanpassingen. Denk aan brede trottoirs, aangepaste bushaltes en het ontbreken van drempels. Het project 602 is ook een voorbeeld van burgerparticipatie. Vanaf de voorbereiding hebben inwoners via werkgroepen meegewerkt.

Bewustwording en burgerraadpleging

In de Week van de Toegankelijkheid (5 t/m 9 oktober 2020) zijn er samen met het Platform Gehandicapten Sint Anthonis (PGSA) diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het verbeteren van de brede toegankelijkheid voor iedereen. Er zijn door het PGSA circa 3500 polsbandjes ‘Iedereen doet mee’ uitgereikt in de gemeente. Het PGSA heeft ook een ideeënwedstrijd georganiseerd zodat inwoners verbeterpunten kunnen aangeven. Er zijn circa 60 goede ideeën binnen gekomen. De gemeente heeft deze ideeën gebruikt voor de uitvoering via het regulier onderhoud, bestaande projecten en de Lokale Inclusie Agenda. Bijvoorbeeld: de stoepen in de omgeving van de Koffiepot worden nu verbeterd. De Brinkstraat wordt na de zomer verbeterd. De toegankelijke paden bij de Radioplassen is opgenomen in het Dorpsontwikkelingsplan Stevensbeek en de Lokale Inclusie Agenda.

Tips voor het verbeteren van de toegankelijkheid in andere gemeenten?

  • Maak gebruik van de producten van Iedereen doet mee! | VNG voor het maken van de Lokale Inclusie Agenda.
  • Zorg voor bestuurlijk en politiek draagvlak met het juiste urgentiegevoel.
  • Werk samen met het Platform Gehandicapten in uw gemeente.
  • Maak gebruik van ervaringsdeskundigen uit uw gemeente en werk samen aan de Lokale Inclusie Agenda.
  • Maak ambtenaren en bestuur bewust van het belang van de brede toegankelijkheid en het maken van universeel beleid ‘Maak het voor iedereen’. Borg dit in de besluitvorming.

De gemeente Sint Anthonis staat in de top 12 van de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente.