In 2020 lanceerde Leiden haar Visie Internationalisering. Als onderdeel van haar aanpak voert Leiden jaarlijks een monitor internationalisering uit. In de monitor internationalisering 2022 staan concrete cijfers over het aantal internationals en hun woon- en werkgedrag.

Jaartal

2022

Gemeente

Internationals zijn alle inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit. Hieronder vallen bijvoorbeeld arbeidsmigranten, expats, internationale studenten en vluchtelingen. Internationale werknemers zijn opgedeeld naar kenniswerkers en arbeidsmigranten. Kenniswerkers zijn internationals die meer dan € 40.000 per jaar verdienen.

De relevantie van internationals voor gemeenten

Internationals kunnen Leiden veel bieden en vice versa. Zo werken er 3.700 internationale kenniswerkers in Leiden die elke dag voor innovatie zorgen en Leiden de kennisstad maken die het is. Deze kenniswerkers werken bijvoorbeeld in het Leiden Bio Science Park of als hoogleraar aan de universiteit. Zo wordt er aan de Leidse sterrenwacht onderzoek gedaan naar zwarte gaten door een internationaal team. Daarnaast is Leiden ook de werkplek van zo’n 8.000 arbeidsmigranten die dagelijks de stad vooruit helpen en bijdragen aan het invullen van de enorme personeelstekorten.

Ontwikkelingen

Leiden wordt steeds internationaler. In 2021 was een kleine dip in het aantal internationals in de stad. Zo ging door corona het aandeel van 11,6% in 2020 naar 11,2% in 2021. Nu, in 2022, is het aandeel weer terug naar 11,6%. Zoals voorgaande jaren neemt het percentage internationale studenten aan de Leidse universiteit (inclusief campus Den Haag) verder toe, van 17,3% naar 18,4%. Dit ligt nog steeds onder het landelijk gemiddelde van 23,5%. Verder zijn er binnen de gemeente 2 nieuwe internationale basisscholen geopend.