Van de ene op de andere dag op papier volwassen worden. Dat is niet niks. En voor velen, maar zeker voor kwetsbare jongeren, een uitdaging. Deze jongeren wil je zo goed mogelijk informeren over alles wat hen te wachten staat en voorkomen dat zij in de problemen komen.

Met Kwikstart hebben jongeren eenvoudig alle belangrijke informatie overzichtelijk op één plek. Naast de landelijke informatie, is hier ook lokale informatie te vinden die gemeenten zelf kunnen toevoegen. Denk aan het vermelden van lokale organisaties waar jongeren terecht kunnen als zij hulp nodig hebben. Inmiddels doen 64 gemeenten mee.

Jaartal

2023

Gemeente

De app Kwikstart is actief op ruim 20.000 mobiele telefoons, de website wordt ruim 10.000 keer per maand bezocht.

Het design, de opbouw en de checklist sluiten aan bij de leefwereld en taalniveau van de jongere en helpt hen om hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid te vergroten.

Waardevol

 

Know where to find the information and how to use it. Thats the secret of succes! (Albert Einstein).

Kwikstart, initiatief van Stichting Kinderperspectief, is een app/website waar jongeren tussen de 16 en 27 jaar alle benodigde informatie kunnen vinden die zij nodig hebben bij het volwassen worden.

Een diverse groep jongeren heeft meegedacht over de vormgeving, inhoud en totstandkoming van het portaal. Kwikstart sluit aan bij de leefwereld van jongeren en is eenvoudig te gebruiken via een website en app.
Met Kwikstart weet je precies wat je allemaal moet regelen, waar je dit doet en waar je op moet letten. Zo wordt het aanvragen van een DigiD of zorgverzekering een stuk eenvoudiger. De teksten zijn op A2/B1 niveau en de ondersteunende animatiefilmpjes geven extra uitleg. Met Kwikstart in de hand kunnen jongeren zelf hun praktische zaken regelen en houden zij overzicht wat hen te doen staat in een turbulente tijd.

Herbruikbaar

Kwikstart is goed her te gebruiken omdat de wijze waarop gemeenten het lokale portaal inrichten eenvoudig en laagdrempelig is in gebruik. Kwikstart wordt kosteloos aangeboden en dat maakt het een mooie en toegankelijke manier waarop gemeenten laagdrempelig informatie kunnen aanbieden aan hun jongere inwoners. De eenvoudige inloginstructies, het vullen en onderhouden van de pagina maken Kwikstart in combinatie met het kant en klare te downloaden promotiemateriaal (ansichtkaarten/flyers/abri's/ broadcasting schermen) een domeinoverstijgend middel waarmee de gemeente zijn/haar jongere inwoners goed kan informeren. Bovendien kunnen gemeentes van elkaar leren en integraal samenwerken en daarmee de informatiestroom van overheid naar burger versterken.

Met Kwikstart biedt de gemeente (kwetsbare) jongeren een handige tool waarmee hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid vergroot wordt. Inmiddels kunnen jongeren in ruim 60 gemeenten lokale informatie raadplegen. De droom is dat alle jongeren in Nederland met Kwikstart op een laagdrempelige manier toegang hebben tot landelijke en lokale informatie. Daarmee vergroot de gemeente niet alleen de kansengelijkheid maar voorkomt Rotterdam ook dat jongeren potentieel dakloos worden, in de schulden komen of vroegtijdig hun school verlaten.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2023.

Gerelateerde links