De gemeente Harderwijk heeft de afgelopen jaren op verschillende manieren aan toegankelijkheid gewerkt. Bij verbouwingen van het zwembad, musea en het oude Stadhuis is de fysieke toegankelijkheid verbeterd. Er is aandacht gevraagd voor geleidelijnen, de verlichting in de openbare ruimte is aangepast en er is sinds 2020 een Werkgroep Toegankelijkheid met ervaringsdeskundigen.  

Jaartal

2021

Gemeente

Toegankelijkheid maakt in Harderwijk deel uit van een breed scala aan activiteiten gericht op ‘inclusie’. Of het nu over vrije tijd, school, werk of vervoer gaat: íedereen moet mee kunnen doen! En zich welkom voelen! De gemeente traint medewerkers in het omgaan met dementie, psychische klachten en het voorkomen van ‘hokjesdenken’. Met publiciteitscampagnes vraagt de gemeente aandacht voor hoe inwoners onderling met elkaar omgaan. 

Ook inwoners zetten zich enthousiast in voor inclusie! Zoals maatjesprojecten, buurtmoestuinen die toegankelijk worden gemaakt en sportverenigingen die aan de slag willen met inclusie. Naast de Werkgroep Toegankelijkheid kent Harderwijk onder andere een Sociale Adviesraad, Regenboogambassadeurs en een Adviesteam van inwoners met een (licht) verstandelijke beperking. Credo is:  ‘Harderwijk zijn wij samen’ is geen loze kreet. Het weerspiegelt daadwerkelijk de samenleving!

Inclusie is nooit af! Leidend voor de gemeente is het ‘geluk’ van de inwoners. Zodat zij als mens tot hun recht komen! De eerste ervaringen zijn al opgedaan met een Geluksroute, voor mensen met een chronische ziekte of beperking die zich eenzaam voelen.

In Harderwijk wordt er op je gerekend!  Iedereen is welkom en moet mee kunnen doen. Het betekent ook dat we er van overtuigd zijn dat iedereen iets kan brengen aan een ander. Los van een fysieke, psychische, verstandelijke beperking of wat dan ook. Wethouder Gert Jan van Noort

Tips voor het verbeteren van de toegankelijkheid in andere gemeenten?

Uiteindelijk gaat alles wat de gemeente doet voor de inwoners. En dan bedoelt Harderwijk dus echt álle inwoners. Denk bij projecten vroegtijdig na over inclusie en toegankelijkheid. Maak vervolgens tijd en capaciteit vrij om expertise van betrokken bewoners daadwerkelijk in te zetten. Soms kost het moeite om inwoners in een kwetsbare situatie te bereiken. Maar dat is geen reden om het niet te proberen! 

De gemeente Beek staat in de top 12 van de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente.