Als gemeente Hardenberg streeft de gemeente er, samen met andere organisaties, naar om de meest inclusieve gemeente van Nederland te zijn. Toegankelijkheid is hierin een belangrijk onderdeel. In 2018 is deze gemeente uitgeroepen tot Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Door deze titel is het onderwerp toegankelijkheid nog meer gaan leven in de samenleving.

Jaartal

2021

Gemeente

Hardenberg is trots op de stappen die zijn gezet en op wat inmiddels is bereikt. Met de oprichting van de werkgroep inclusieve samenleving, die bestaat uit leden van de participatieraad, het Platform Inclusief gemeente Hardenberg (PIgH) en raadsleden is er nog meer aandacht voor het onderwerp. De gemeente doet het al behoorlijk goed op het gebied van fysieke toegankelijkheid. Zo worden de eigen gebouwen altijd gebouwd met het ITS-keurmerk. Hebben mensen met een beperking veel aandacht in het woonprogramma. En kijkt PIgH altijd mee met ontwikkelingen in het openbaar gebied.

Nu werkt de gemeente aan de volgende stap waarbij een brede kijk op toegankelijkheid belangrijk is. Hiermee bedoelt Hardenberg dat naast de fysieke toegankelijkheid ook gewerkt wordt aan toegankelijke informatie en communicatie, en toegankelijke dienstverlening. Door bewust te zijn van deze drie vormen van toegankelijkheid kunnen de inwoners met een beperking nog beter helpen om volwaardig en in gelijkheid deel te nemen in de samenleving. 

Projecten in de gemeente Hardenberg over toegankelijkheid

Zorgeloos Vechtdal: Het doel is dat iedereen ongehinderd deel kan nemen aan het vrijetijdsaanbod en zorgeloos kan genieten van de rust, ruimte en natuur in Vechtdal Overijssel.

Pro Hardenberg zal samen met de gemeente (team Werk) in een pilot training de voormalige leerlingen van praktijk en speciaal onderwijs in 8 avonden meenemen in het ontwikkelen van werknemersvaardigheden om de werkkwaliteit van de deelnemers te verhogen.

Vanaf 2020 is de gemeente aangesloten bij Direct Duidelijk Doen. Dit is een landelijke overheidscampagne om duidelijker te communiceren met inwoners.

Tips voor het verbeteren van de toegankelijkheid in andere gemeenten?

  • Probeer alles wat je doet op het gebied van toegankelijkheid samen te doen met ervaringsdeskundigen.
  • Zorg voor een ambtelijke aanjager die het thema constant onder de aandacht brengt van zijn collega’s en andere organisaties in de gemeente. Probeer ambassadeurs te krijgen in de verschillende domeinen van het ambtelijke orgaan.
  • Geef als gemeente het goede voorbeeld.
  • Begin bij fysieke toegankelijkheid, omdat dit het meest tastbaar is. Ga daarna verder met de toegankelijkheid van informatie en communicatie.

    De gemeente Beek staat in de top 12 van de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente.