iGeboorte+ maakt digitale geboorteaangifte in het ziekenhuis en bij thuisbevallingen mogelijk. Dit levert de gemeente Ede een tijdsbesparing van gemiddeld 10 minuten per aangifte op.
 

Jaartal
2020
Gemeente
Type
Projectbeschrijving

Op 1 januari 2020 is de Wet Elektronische dienstverlening Burgerlijke Stand in werking gegaan. iGeboorte+ is ooruitlopend op deze regels ontstaan en voldoet dan ook volledig aan de wet- en regelgeving.

Met de applicatie iGeboorte+ wil de gemeente Ede de digitale geboorteaangifte voor iedere burger mogelijk maken. Mede door de coronacrisis is het belang van digitaal aangifte doen gestegen. Daarnaast wordt een mooi moment voor de ouders samen gecreëerd waar voorheen de partner naar het gemeentehuis moest gaan.

De gemeente Ede wil haar inwoners, ondernemers en organisaties zo goed mogelijk bedienen. Binnen het wettelijke termijn van 3 dagen kunnen inwoners op elk moment, vanaf elk apparaat en vanaf elke locatie de geboorteaangifte doen. Een mooie ontwikkeling en nieuwe toevoeging aan de gemeentelijke dienstverlening!

Ouders kunnen eindelijk samen aangifte doen. Daarnaast sluit het perfect aan bij de speerpunten van ziekenhuizen en verloskundige praktijken: De beste zorg en het gezin centraal. 

 

 

Resultaat

Inmiddels is sinds april het selfservicepercentage van 40% naar 90% gegroeid. Als mooie bijkomstigheid voor zowel de burger als de gemeente is het gegeven dat het 24/7 kan en het daarom voor beide minder tijd kost. Daarnaast is er minder kans op foutieve namen omdat de partner meekijkt. 

Deze casus past binnen het landelijk beleid digitale dienstverlening van de overheid dat alle gemeentelijke processen digitaal gefaciliteerd moeten kunnen worden.  Elke gemeente heeft de maken met het geboorteproces, vandaar dat deze casus goed deelbaar en bruikbaar is voor collega-gemeenten. Gemeenten kunnen gemeente Ede als voorbeeld nemen bij het geboorteproces. Het is voor andere gemeenten erg interessant om te zien hoe een andere gemeente het digitale geboorteproces aanpakt. Zet je digitale dienstverlening in de spotlight.   

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de GemeenteDelers.

Contactgegevens

Naam

Henk van den Boom

E-mail
henk.van.den.boom@ede.nl
Telefoon

140318