NL Design System maakt toegankelijk, inclusief en gebruiksvriendelijk ontwikkelen makkelijk. 
Het doel van dit praktijkvoorbeeld is NLDS design van de online dienstverlening van B.V. Nederland.
Toegankelijke dienstverlening voor alle inwoners en ondernemers. Ook voor laaggeletterden en niet -digivaardigen. De Online dienstverlening die gebouwd wordt voor en door B.V. Nederland baseert zich op het werk van Rozerin en haar collega's van de NLDS community.

 

Jaartal

2024

Gemeente

Eerst wordt de behoefte van de inwoners en ondernemers opgehaald in een Service Design traject, waarna de behoeften worden vormgegeven in een prototype, wat in meerdere iteraties verder wordt toegesneden op de behoefte van de inwoners en ondernemers. Vele specialist UX-designers uit de NLDS community helpen mee in het perfectioneren van de NLDS Designs. Het design van Rozerin en haar collega's komen tot leven in de online dienstverlening van minimaal 3 actieve communities binnen de Common Ground. 
Het is de basis voor de Dienstverleningsplatformen van de OpenWebConcept gemeenten, Dimpact en de G4. En inmiddels kijkt ook de Rijksoverheid mee.

Succesvol

De NLDS designs zijn ontworpen naar de behoefte van de inwoners en ondernemers, en zijn gevalideerd en verbeterd op basis van hun feedback. Zo weet de gemeente zeker dat het juiste in de IT gebouwd wordt en wordt er niet onnodig overheidsbudget uitgegeven. Niet alleen komen de designs tot leven bij 1 leverancier. De Designs zijn opensource en vele overheidsinstellingen en leveranciers nemen inmiddels de designs over. Zo is de gemeente op weg naar eenduidige toegankelijke gebruiksvriendelijke overheidsdienstverlening.

Waardevol

Het is altijd lastig om zaken te doen met overheden. Het kan moeilijk en overzichtelijk zijn. Door als overheden de online dienstverlening op gelijke wijze aan te bieden, kan de inwoner of ondernemer makkelijk zijn weg vinden en wordt zaken doen met de overheden eenvoudiger en overzichtelijker. Er wordt met de basis begonnen en daardoor staat de weg open om ook de meer complexe overheidsdienstverlening via de NLDS designs te gaan ontwerpen.

Herbruikbaar

De NLDS designs worden op het moment al hergebruikt door het OpenWebconcept gemeenten (community van 40 gemeenten), Dimpact (stichting voor 40 gemeenten) en de G4. Er lopen nu gesprekken met Logius en de RVO om ook in te stappen op het NLDS.

Winnen

Rozerin was slechts 25 toen ze begon, dook in de NLDS community en heeft generieke services als MijnTaken, MijnBerichten, MijnContactmomenten en de klantnotificaties ontworpen en in haar aanpak ook direct de designers van Utrecht, Amsterdam en de RVO betrokken, waardoor het direct een breed gedragen ontwerp was.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers2024.