Een datacatalogus beschrijft de beschikbare data van en voor een organisatie en geeft duidelijkheid over status, kwaliteit, eigenaarschap en mogelijkheden voor delen en hergebruik van data.

Jaartal

2024

Gemeente

Eigenlijk is een datacatalogus dus iets wat elke datagedreven organisatie nodig heeft. Waarom dan iedere gemeente het datacatalogus-wiel opnieuw uit laten vinden?
Met die gedachte hebben een aantal gemeenten de handen ineengeslagen om een datacatalogus op te zetten die door iedereen te gebruiken is. Open source, voor gemeenten, door gemeenten.

Succesvol    

De Gemeenschappelijke Datacatalogus (GDC) is inmiddels door 3 gemeenten geïmplementeerd, zie bijvoorbeeld data.utrecht.nl, data.groningen.nl en data.oss.nl.  
Twee andere gemeenten zijn bezig met implementatie (gemeente Land van Cuijk en gemeente Nijmegen).  
Met een hoop gemeenten die ook interesse hebben om aan te sluiten wordt gesproken, omdat het duidelijk een behoefte vervult. Die gemeenten hebben behoefte aan het opzetten van een datacatalogus, maar missen een product wat past bij hun wensen en waarin ze samen kunnen optrekken met andere gemeenten. De GDC springt in dat gat. Verder bezig met de ontwikkeling van een aanvullende 'documenten'module, waarin bijvoorbeeld WOO-verzoeken openbaar beschikbaar gesteld kunnen worden.  
Daarmee wordt de GDC een eenduidig portaal over het openbaar maken van gemeentelijke gegevens en documenten.

Waardevol   

Een moderne en goed toegankelijke datacatalogus maakt inzichtelijk welke gegevens een gemeente gebruikt, en helpt bij het zijn van een transparante overheid. Het maakt beleid en uitvoering controleerbaar, en geeft inwoners inzicht in hoe een gemeente werkt.

Herbruikbaar  

De broncode van de GDC wordt open source beschikbaar gesteld, waardoor elke gemeente dit op eigen wijze kan implementeren.
De doorontwikkeling wordt gedaan door gemeenten; zij bepalen wat belangrijke nieuwe eisen en wensen zijn aan de software. Op die manier wordt het platform doorontwikkeld op een voor gebruikers relevante wijze.

Winnen    

De GDC gaat nu een volgende volwassenheidsfase in. Er zijn een aantal gemeenten die goed en dankbaar gebruik maken van de catalogus. Dat gunnen we meer gemeenten!  Met meer deelnemers kunnen we de catalogus sneller ontwikkelen en nog beter toespitsen op de wensen van de gebruikers.  
Het winnen van gemeentedelers zou helpen de GDC meer naamsbekendheid te geven, en meer gemeenten te helpen met het structureel openbaar maken van data in een toegankelijk platform.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.
 

Gerelateerde links