De hub is een platform pagina waarbij je alle operationele zaken op het gebied van onderhoud groen terug kan vinden. Het is actueel en real time.

Jaartal

2024

Gemeente

Op basis van data worden de aannemers en de medewerkers aangestuurd en de inwoners voorzien van informatie. Het doel is de informatievoorziening: wat doen we en wanneer? wat gebeurt er in mijn straat en wanneer? En ook voor het behoud van de biodiversiteit en ecologische aandachtsgebieden.  
Voorbeelden zijn: beheersing eikenprocessierups, onderhoud bomen (snoeien, vervanging, water geven: obv de vochtsensoren waar is het nodig en waar kunnen we een ronde overslaan?), inventarisatie berenklauw, duizendknoop etc. Er zijn bijvoorbeeld vochtsensoren geplaatst bij de bomen. 

Succesvol   

Succesvol op: 

  • Efficiency, informatie voorziening inwoners en basis op orde. En meer inzicht in kosten voor meerjarenbegroting (doorrekening groenbeheerplan)
  • Significant minder meldingen bij het klant contact centrum (aantoonbaar). Nu kan er doorverwezen worden naar het dasboard. Bijvoorbeeld tbv: bomen rooien en eikenprocessierups (soms wel 30 meldingen van dezelfde boom).  
  • Significante kostenbesparing, 175.000 euro per jaar, door alleen gericht water te geven waar het nodig is. Bovendien minder verkeersbewegingen en minder water gebruik (beter voor het milieu).  
  • De basis op orde: het maaien van sloot/grasvelden, eerst was het: aannemer succes. Nu meer controle op en meer inspectie en analyse obv data, arealen bleken kleiner. Kosten significant lager. Meer grip op de zaak.  
  • 80.000 hits op platform voor eikenprocessierups (kortom: populair, wordt gewaardeerd door inwoners)

Waardevol 

Daling meldingen en klachten van inwoners  
Verbetering van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving  
Draagt bij aan milieu- en klimaatdoelstellingen  
Draagvlak voor wat er gebeurd in de buitenruimte (participatie)  
Platform pagina is in begrijpelijke en in duidelijke taal met gebruik van plaatjes

Herbruikbaar   

De data sets kan je via open source met elkaar delen. Zo delen wij nu al met de gemeente Den Haag.  Deze casus is al als voorbeeld genoemd bij een kennissessie Gemeenten, ESRI Nederland.  Het platform voldoet aan alle privacy standaarden (AVG, BIO etc)

Winnen  

Het zou geweldig zijn als elke gemeente op deze manier data gedreven werkt. Deze casus kan daarin een voortrekkersrol nemen. Momenteel wordt er nog veel met papieren tekeningen gewerkt op het gebied van groenbeheer. Bovendien draagt dit aan meerdere doelstellingen bij: klimaat-en milieu doelen, participatie, duurzame inzetbaarheid medewerkers (ook sociale werkplaats), verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving, daling klachten inwoners, data gedreven werken.
 
Dit praktijkvoorbeeld was een van de kanshebbers voor #GemeenteDelers 2024.


 

Gerelateerde links