De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar explosief gestegen. In vrijwel alle gemeenten ondervinden inwoners overlast van de brandharen van de rups. Het grote aantal rupsen in combinatie met veel wind leidt dit jaar tot een grotere verspreiding van de haren, en daardoor tot meer gezondheidsklachten. De gevolgen van de eikenprocessierups worden in toenemende mate een volksgezondheidprobleem.

VNG-activiteiten

De VNG is bezig om een beeld te krijgen in hoeverre gemeenten bezig zijn met de bestrijding van de rups en de effecten daarvan. Ook is een VNG-forum ingericht voor gemeenten om ervaringen en expertise met elkaar te delen. Wij proberen inzicht te krijgen in de soorten bestrijding die worden ingezet en wat daarbij de positieve effecten en beperkingen zijn.

De VNG kijkt mee naar de oplossingen voor de problemen op het gebied van bestrijding en volksgezondheid en houdt hierbij een vinger aan de pols bij gemeenten. We kijken daarbij ook naar een aanpak voor de lange termijn, zoals (biologische) preventie. We houden contact met het Rijk, GGD-en en andere partijen in het veld.

Meest recente discussies op het VNG-forum

Eikenprocessierups

246 deelnemers | Laatst bijgewerkt op 16 juni 2024 om 21:08

Informatiebladen Kennisplatform Processierups

Er zijn veel verschillende manieren om de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden. Om te helpen het beste middel voor een situatie te kiezen, publiceert het Kennisplatform Processierups informatiebladen. Elk daarvan bespreekt een specifieke methode of instrument.

Ga naar de Informatiebladen van het Kennisplatform Processierups