Data op één plek verzamelen, up-to-date houden en omzetten in toegankelijke en bruikbare informatie voor collega’s, inwoners van Den Haag en andere belanghebbenden om de energietransitie te helpen versnellen. 

Jaartal

2022

Gemeente

Op basis van de eerste versie van het Datalab is een 2.0 versie ontwikkeld en gelanceerd in 2021. Ten opzichte van Datalab 1.0 is Datalab 2.0 gebruiksvriendelijker voor zowel collega's van de gemeente als voor inwoners van de stad. De data op de stadskaarten is nu voorzien van geschreven toelichting, instructiefilmpjes en verschillende filteropties om de kaarten te personaliseren naar eigen behoeften. Andere mooie ontwikkelen zijn de implementatie van 3D kaarten en data-analyse mogelijkheden. 

Via workshops zet de gemeente de data om naar bruikbare informatie voor collega's en partijen in de stad. Hierin wordt de beschikbare data en de vraag naar informatie bij elkaar gebracht in een stadskaart of dashboard. Zo bouwt Den Haag het Datalab stukje bij beetje verder uit met nieuwe informatie. In 2021 zijn er tien Datalab workshops gegeven o.a. voor collega's van de gemeente bewoners en woningcorporaties. 

In het Datalab vind je nu bijvoorbeeld kaarten met informatie over het energieverbruik per wijk, over waar zonnepanelen op daken liggen en over corporatiebezit in de verschillende wijken en stadsdelen van Den Haag. Deze informatie wordt gebruikt door o.a. bewoners, ondernemers, woningcorporaties en duurzame initiatieven. 

Waarom is de casus sociaal-maatschappelijk waardevol?  

Met behulp van de stadskaarten energietransitie uit het Datalab kunnen medewerkers van de gemeente beleid maken, voortgang monitoren en resultaten in beeld brengen. Ook bewoners en instellingen uit Den Haag kunnen hier gebruik van maken, bijvoorbeeld om plannen te maken voor eigen buurt of wijk.  

Door op een slimme manier de beschikbare data met elkaar te combineren kunnen alle inspanningen beter op elkaar afgestemd worden. De complexe opgave van de energietransitie raakt veel partijen. Om gezamenlijke doelen op het gebied van verduurzaming te halen, is samenwerking tussen die partijen noodzakelijk. Het Datalab Energietransitie maakt die samenwerking mogelijk en kan Den Haag zo helpen bij de overgang naar schone energie. 

Wat maakt dat de casus (potentieel) deelbaar/opschaalbaar is en dus bruikbaar voor collega-gemeenten?  

Elke gemeente in Nederland werkt aan de energietransitie en heeft samenwerking met diverse partijen in haar gemeente nodig om tot goede resultaten te komen. De gemeente deelt de  opgedane kennis en ervaringen graag met andere gemeentes. Dit doet Den Haag bijvoorbeeld via workshops met de gemeente Haarlemmermeer waarin de geleerde lessen over het opzetten van een datalab gedeeld worden. 

Daarnaast is het datalab ontwikkeld op het standaard GIS software Arcgis Online, wat door de meeste gemeentes al gebruikt wordt. Het is daarom makkelijk voor andere gemeentes om met behulp van de ervaring van ons datalab een eigen datalab te ontwikkelen. Ook is het mogelijk om verschillende platforms binnen het datalab met elkaar te integreren zodat data uitwisseling tussen verschillende gemeentes eenvoudig is. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.

 

Gerelateerde links