icoon integrale aanpak

Zorg voor verbinding tussen beleid en initiatieven op verschillende domeinen

Aandachtspunten Voorbeelden
Zorg voor input van en inbedding in verschillende domeinen Afspraken over beleidsmatige inbedding
Gemeente Breda heeft intern afspraken gemaakt over beleidsmatige inbedding van verschillende acties en activiteiten. Het schouwen van  openbare ruimte wordt ingebed in het programma ‘Wonen met gemak’. Dat geldt tevens voor de aandacht voor mobiliteit, verkeer en vervoer. Ook is afgesproken dat ervaringsdeskundigen bij aanvang van de volgende pilot Omgevingswet nadrukkelijk betrokken zullen worden. Voor toegankelijkheid van evenementen zal aandacht zijn in het nieuw op te stellen evenementenbeleid en in het nieuwe beleidskader Sport is aandacht voor sporters met een beperking en toegankelijkheid van sportaccommodaties. De toegankelijkheid van (wijk)activiteiten zal bij de Thematafels en de Wijkplatforms aan de orde komen.
  Verbinden van gemeentelijke agenda's
Neem inclusie steeds mee bij planvorming Paragraaf VN-verdrag in besluitvorming (Berkelland, Dordrecht)
Gemeenten Berkelland en Dordrecht hebben een vaste paragraaf ‘VN-verdrag’ opgenomen in het format voor B&W-nota’s.
Zoek naar regionale samenwerking Gemeentelijke samenwerking
Gemeenten Leek, Zuidhoorn, Grootegast en Marum werken met een gezamenlijke LIA samen aan inclusie in de regio Westerkwartier
  Regionale afspraken
Verschillende gemeenten werken samen met omliggende gemeenten om afspraken te maken over bijvoorbeeld regionaal vervoer of gezamenlijke organisatie van welzijn, zorg en ondersteuning.
Combineer verschillende perspectieven in één gesprek Brede gesprekstafels
Diverse gemeenten kiezen ervoor om gesprekstafels te verbeden naar inclusie gericht op alle groepen: mensen met een beperking, nieuwkomers, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, etc
  Schouw vanuit verschillende perspectieven (Almere)
Gemeente Almere kiest ervoor om bij het schouwen van wijken en gebouwen direct verschillende perspectieven te combineren, zoals toegankelijkheid en duurzaamheid.
Neem het mee in de omgevingsvisie Toegankelijke omgevingsvisie
Veel gemeenten werken aan de Gemeentelijke Omgevingsvisie (Govi). Dit is het moment om daar ook toegankelijkheid en sociale inclusie in mee te nemen. Gemeenten zoals Gooise Meren, Zwolle en Haarlemmermeer werken hier aan.