Het doel van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie is om suïcides en suïcidepogingen in Midden-Limburg substantieel te verminderen zodat uiteindelijk zo weinig mogelijk mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord.
 

Jaartal

2024

Gemeente

Met het project wordt beoogd om:  

  • Het taboe rond praten over suïcide te doorbreken;   
  • Zelfmoordgedachten en uitingen beter te signaleren en bespreekbaar te maken;   
  • Lokale risicogroepen sneller en beter te bereiken;   
  • Betere samenwerking te realiseren in de keten.

Succesvol 

Op alle vier de doelen zijn vanaf 2021 acties uitgezet die geleid hebben tot het behalen van de vooraf afgesproken resultaten. Het actienetwerk heeft zich ingezet om zelfmoord bespreekbaar te maken, belangrijke gatekeepers rondom risicogroepen te trainen hoe zij dit kunnen doen, risicogroepen actief te benaderen en samenwerking in de keten te stimuleren. Het actienetwerk weet op een creatieve manier aandacht voor het thema zelfmoordpreventie te vragen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een fietstocht, het plaatsen van bankjes in gemeenten waar een goed gesprek gevoerd kan worden, met theatervoorstellingen en met name ook door de inzet van ervaringsverhalen die breed gedeeld worden in de samenleving en de media. Ze zetten zich in om een community te organiseren met ambassadeurs die het belang van dit thema weer mee terug nemen naar hun eigen organisatie. Op deze manier is in de regio een olievlek ontstaan.

Waardevol     

Gemiddeld overlijden in Nederland 5 mensen per dag aan zelfdoding en zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Suïcide is niet alleen een individueel probleem maar een maatschappelijk probleem. Er rust nog altijd een taboe op praten over suïcidaal gedrag en een stigma op het zoeken van hulp. Daarom is dit actienetwerk zo belangrijk omdat zij zich richten op (h)erkenning, veiligheid, behandeling en organisatie van zorg voor mensen met suïcidaal gedrag.  

Het werken aan suïcidepreventie is een verantwoordelijkheid voor de hele samenleving, van welzijnsorganisaties, tot hulpverlening, media, onderwijs, sportverenigingen, cliëntorganisaties, gemeenten en alle inwoners. Want iedereen kan in contact kunnen komen met personen die kwetsbaar zijn voor suïcidaliteit. Het actienetwerk vraagt continu aandacht voor dit thema en heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan: durven en leren praten over suïcide, bij risicogroepen doorvragen en hen helpen hulp te zoeken en het bieden van veiligheid en goede zorg aan mensen met suïcidaliteit.

Herbruikbaar     

De regio Midden-Limburg is met dit project aangesloten bij de landelijke Supranet community structuur van 113 Zelfmoordpreventie. Supranet staat voor Suïcidepreventie Actienetwerk. Dit is een initiatief van 113 om samen met aangesloten regio's te werken aan de preventie van suïcide. De doelen waar aan gewerkt wordt zijn landelijk vastgesteld en die worden regionaal vertaald in resultaten en activiteiten, in afstemming met regionale partners. Hierdoor is het project herbruikbaar voor andere gemeenten/regio's.  

Het plan van aanpak dat ontwikkeld is voor de (Limburgse) regionale aanpak kan ook gebruikt worden door andere regio's. Vanuit het Actienetwerk is een set aan samenwerkingsafspraken opgesteld, gebaseerd op de landelijke agenda Suïcidepreventie. Ook deze samenwerkingsafspraken zijn herbruikbaar in andere regio's en vatten heel goed samen voor welke veranderdoelen we als samenleving staan.

Winnen   

Het is het actienetwerk gelukt om suïcidepreventie als thema op de kaart te zetten en hier blijvende aandacht voor te vragen. Er is een community ontstaan en in de regio is nu een enorme betrokkenheid bij dit thema te zien. Wat als samenleving nodig is, is een gedragsverandering; anders leren kijken naar een situatie en van daaruit ook anders leren handelen. Daar is een lange adem voor nodig. Het Actienetwerk levert hier een ontzettend belangrijke bijdrage aan.

Vanwege de goede resultaten wordt de casus voortgezet en structureel geborgd. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving-Bestaanszekerheid voor de #GemeenteDelers 2024.

Gerelateerde links