Lopende zaken

VNG Magazine nummer 6, 12 april 2024

Tekst: VNG

Inschrijving VNG Jaarcongres 2024 in het Groene Hart geopend

Op 25 en 26 juni is het zover: het VNG Jaarcongres in het Groene Hart! De inschrijving is geopend voor alle raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers, wethouders en burgemeesters van de Nederlandse gemeenten. Tijdens het jaarcongres krijgen inspirerende ideeën uit de wetenschap een podium en bieden we oplossingen voor de grote opgavenwaar u voor staat. Ook is er veel ruimte om de beste voorbeelden en geleerde lessen uit uw eigen gemeente te delen.

De kracht van verbeelding
Dit jaar heeft de VNG gekozen voor een congresthema dat goed aansluit bij de uitdagingen en ambities die we als gemeenten gezamenlijk willen aangaan, namelijk de kracht van verbeelding. Verbeeldingskracht is essentieel om de stap naar voren te zetten. Met een krachtig toekomstbeeld maken we het verschil op de grote transitiethema’s en krijgen we inwoners, partners en belangenorganisaties mee in onze ambities. Op woensdag 26 juni is de Algemene Ledenvergadering.

Gastregio Groene Hart
Het VNG Jaarcongres 2024 wordt gehouden in het Groene Hart van Nederland. In de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden krijgt u de kans om meer te leren over de lokale aanpak van vraagstukken zoals bodemdaling, energie, woningbouw, de toekomst van de landbouw, gezond leven en bestaanszekerheid voor iedereen.

Bekijk voor het programma en inschrijving de congreswebsite van het VNG Jaarcongres 2024.

Terugblik College voor Arbeidszaken 20 maart 2024

Op de agenda van het College voor Arbeidszaken (CvA) stonden onder andere de Cao Gemeenten/SGO, de invoering van het Pensioenakkoord en de doorontwikkeling van het loongebouw. Ook waren er een aantal schriftelijke mededelingen over de vernieuwde klokkenluidersregeling, de verlenging collectieve zorgcontracten, de handreiking arbeidsmarktkrapte, de positionering van griffiers, het jaarverslag van de ontslagcommissie en een aangepast reglement van de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag. 

De Cao Gemeenten en Cao SGO
De huidige cao loopt in maart 2025 af. Het college begint op tijd met de voorbereiding. De eerste conceptplanning voor een nieuwe cao wordt bijgesteld. De onderhandelingen over de Cao Gemeenten en Cao SGO voor 2025-2026 starten begin november. Het CvA en WSGO-bestuur hebben besloten om van 10 september tot en met 22 oktober een ledenraadpleging te houden over de inzet. Vanaf begin november kunnen de onderhandelingen starten.

Stand van zaken pensioen
In december 2023 is er een hoofdlijnenresultaat ABP-pensioenregeling vastgesteld. Vervolgens is dit resultaat verder uitgewerkt in een concept-transitieplan. Het college benoemt kort de vervolgstappen voor de sociale partners. Eind maart vond het hoorrecht van de verenigingen van gepensioneerden plaats. Hierna volgt de achterbanraadpleging van de vakcentrales. De verwachting is dat begin juli het definitieve transitieplan door sociale partners kan worden aangeboden aan het ABP-bestuur.

Doorontwikkeling loongebouw
De laatste cao-afspraken, de verhoging van het minimumloon in 2022 en een nominaal bedrag in 2023 zorgden ervoor dat het verschil tussen het hoogste en laagste inkomen kleiner is geworden. Er heeft een analyse plaatsgevonden van de huidige knelpunten in het loongebouw, de meest recente ontwikkelingen en mogelijke oplossingsrichtingen. Het college heeft de resultaten van de analyse besproken. Verder heeft het college zijn eerste gedachten meegegeven over een aantrekkelijk en concurrerend loongebouw.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging