Tool biedt handvatten

Deze tool biedt inzicht in de wereld achter beide opgaven en biedt handvatten om met elkaar rond de tafel te gaan voor betere afstemming en samenwerking.

Juiste gesprek voeren

Gedurende het proces om tot een betere samenwerking te komen, komt u vrijwel zeker knelpunten en dilemma’s tegen. De ambities en het tempo van beide opgaven hoeven ook niet per definitie overeen te komen. Het belangrijkste is dat het juiste gesprek gevoerd gaat worden om dat allereerst te signaleren en van daaruit met elkaar te gaan verkennen wat de mogelijkheden en kansen zijn voor een betere samenwerking en afstemming.

Bewuste keuzes maken

Het belangrijkste is dat u weet wat er speelt. Planning is breder dan alleen in tijd. Soms is het geen probleem om vanuit 2 sporen te werken, maar het is wel van belang dat u goed op de hoogte bent van wat er bedacht wordt en wat er op de planning staat zodat u daarop kunt voorsorteren en bewuste keuzes kunt maken.

Tussentijdse besluiten 

Het begint met begrip krijgen voor ieders opgave. Neem daar de tijd voor. Per stap wordt het vervolgens concreter. Per stap neemt u ook tussentijds besluiten en zijn er go-/no go-momenten. Het komt hoogstwaarschijnlijk ook voor dat het nodig is om tussentijds op te schalen.

Maatwerk in aanpak

Deze tool is ontwikkeld voor alle gemeenten, maar het blijft maatwerk. Er blijft een verschil in aanpak tussen grote gemeenten en kleine (landelijke) gemeenten en ook de prioritering kan anders liggen. Zo kan bij de ene gemeente de gebiedsgerichte aanpak leidend zijn en bij de andere gemeente juist andersom.