Icoon met 2 schakels die verbinding verbeelden

Denken vanuit kansen

We streven naar de meest betaalbare oplossingen voor iedereen en een rechtvaardig en duurzaam energiesysteem. Collectieve oplossingen zijn daarom gewenst en om die reden is ook de gebiedsgerichte aanpak bedacht. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van groot belang dat we op een nieuwe manier met elkaar gaan samenwerken, waarin verschillende belangen en ambities bij elkaar worden gebracht. En waarin we gaan denken vanuit kansen en het oplossen van belemmeringen.

Collega's tijdig betrekken

In een buurt of wijk zit vaak ook maatschappelijk vastgoed. Als u aan de slag gaat in die wijk of buurt is het van groot belang dat u de collega’s die daarover gaan ook tijdig betrekt. Als u op datum x het aardgas wilt afsluiten, moeten alle gebouwen in die wijk of buurt voorbereid zijn op de overgang. Oók het maatschappelijk vastgoed.

Voorbeeldrol van gemeenten

De gemeente heeft daarnaast een voorbeeldrol als het gaat om het verduurzamen van haar maatschappelijk vastgoed. Het is daarom ook belangrijk dat u als gemeente goed op de hoogte bent van de plannen in de rest van de wijk of buurt en daarop kunt aansluiten. Stel dat er in die wijk of buurt een collectieve oplossing wordt bedacht. Dan is het goed voor het vertrouwen als de gemeente daar ook op kan aansluiten (indien dat technisch mogelijk is). Het is ook belangrijk om natuurlijke vervangingsmomenten te benutten zodat desinvesteringen voorkomen worden.

Maatschappelijk vastgoed kan kansen bieden

Als laatste kan het maatschappelijk vastgoed binnen een wijk ook kansen bieden. Denk aan een sportveld of zwembad dat ook als bron voor de wijk of buurt kan dienen. Of een dorpshuis dat als sociale ontmoetingsplek kan dienen en ook ter inspiratie over de mogelijkheden die verduurzaming met zich meebrengt.