icoon klimaatakkoord

Verduurzamen

In het Klimaatakkoord zijn ambities vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. De gemeente krijgt hierin ook een grote en belangrijke rol. De gemeente heeft de regie in de gebouwde omgeving om van het aardgas af te gaan. Zij doet dit onder andere via de gebiedsgerichte aanpak. Ook heeft zij de opdracht gekregen voor het verduurzamen van haar eigen gemeentelijk vastgoed.

2050: van het aardgas af

Uiteindelijk moeten in 2050 alle gebouwen van het aardgas af. Dat is een hele grote opgave, waarin veel verschillende partijen met elkaar moeten gaan samenwerken. De gemeente werkt vanuit de gebiedsgerichte aanpak (de wijkaanpak), maar heeft ook de opdracht voor het verduurzamen van haar eigen gemeentelijk vastgoed. Het biedt veel kansen (en in sommige gevallen is het ook noodzakelijk) om deze 2  opgaven beter bij elkaar te brengen en op elkaar af te stemmen, maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig.

Tijdig anticiperen

Momenteel lopen deze sporen vaak nog parallel aan elkaar. Het risico is dat planningen al zijn vastgelegd en dat natuurlijke momenten zijn gepasseerd. Dat is zonde, want daarmee mist u kansen en later in het proces kan het ook voor problemen zorgen. Het is belangrijk om daar tijdig op te anticiperen (ook in aanloop naar het warmteprogramma in 2026).

Bewustwording 

Deze tool is ontwikkeld om gemeenten hierbij te ondersteunen. Het helpt ter bewustwording en het biedt handvatten om het juiste gesprek met elkaar te voeren om uiteindelijk tot betere afstemming en samenwerking te komen.