Het kabinet heeft een stevige uitbreiding van het steun- en herstelpakket gepresenteerd. De VNG geeft de Tweede Kamer suggesties mee om het huidige pakket te verbeteren.
Nederland is in de strengste lockdown tot nu toe. Door de coronacrisis worden ondernemers en regionale economieën in het hele land hard geraakt. Het is alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat de economie weerbaar blijft, snel kan herstellen en zo sterk mogelijk uit de crisis komt.
Corona heeft onze economie flink dooreengeschud. Waar eerst de focus lag op crisismanagement durven we nu langzaam weer vooruit te kijken naar een tijd ná corona. Gisteren hielden we over dit vraagstuk het webinar 'VNG Dialoog in coronatijd: Herstel lokale economie'.
Met financiële ondersteuning van het Rijk is de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers in coronatijd opgeschaald. VNG Realisatie onderzocht hoe dit is bevallen, 50% van de gemeenten en 200 ondernemersverenigingen hebben meegedaan aan het onderzoek.
Vandaag is het startsein gegeven voor de implementatie van de regionale mobiliteitsdienstverlening (3e herstelpakket). Deze aanpak moet mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten of binnenkort hun baan dreigen te verliezen zo snel mogelijk weer aan het werk helpen.
Op 1 oktober organiseerde de VNG een brainstormsessie met Europese zusterverenigingen en de koepelvereniging CEMR over lokaal economisch herstel. Tijdens de sessie wisselden we ervaringen uit over het ondersteunen van leden bij economisch herstel en het aanvragen van Europese subsidies.
Volgens een actuele prognose zal 20 tot 30% van de winkels binnen het jaar niet meer bestaan. Ook voor de horeca wordt een groeiende leegstand verwacht. Dat vraagt om snel en adequaat handelen om centrum- en winkelgebieden voor te bereiden op de toekomst.
'Gemeenten hebben de neiging zich te richten op de retail. Hoewel dit wel de oorzaak van het leegstands-probleem is, ligt hier niet primair de oplossing.' Dat is een van de conclusies van 'Lokale transformatie in beeld: wat werkt wel en wat werkt niet?' een onderzoek van de Retailagenda.
Op 27 mei heeft de Europese Commissie een herstelprogramma gepresenteerd ter bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis. Dit zou kunnen betekenen dat Nederlandse gemeenten extra geld uit het Europees Sociaal Fonds krijgen, maar dit is op dit moment nog niet uitgewerkt.