De Tweede Kamer behandelt deze week de begroting van het ministerie van EZK. Op economisch gebied vraagt de VNG de Kamer aandacht voor: de regionale economie en arbeidsmarkt van de toekomst, ruimte voor werken, de leefbaarheid en vitaliteit van binnensteden, en het Actieprogramma Groene en Digitale Banen.

VNG-position paper 'Inbreng EZK begroting' (pdf, 101 kB)

Regionale economie en arbeidsmarkt van de toekomst

We roepen op onze economie met het Nationaal Groeifonds economisch wendbaar en veerkrachtiger te maken voor een ‘duurzame economie van de toekomst’ die bijdraagt aan brede welvaart in alle regio’s. De hoeveelheid en complexiteit van regelingen, de versnippering en het incidentele karakter van financiering vormen belemmerende factoren om als gemeenten en regio’s meerjarig, strategisch en structureel gefinancierd sociaaleconomisch beleid te voeren. Het rijk roepen we  op om op een andere manier te gaan werken door zich aan te sluiten als partner van de regio.

Ruimte voor werken

Gemeenten maken zich zorgen over de (toekomstig) beschikbare ruimte voor bedrijven en ondernemingen en ook over de aantrekkelijkheid van het (regionaal)vestigingsklimaat. Het ministerie van EZK werkt aan een Ruimtelijk Economische Verkenning voor Nederland waarmee inzicht wordt verkregen in de ruimtelijk-economische ontwikkelingen en het benodigde ruimtebeslag voor ondernemers en het bedrijfsleven. Gemeenten vinden het van groot belang dat dit proces, evenals het EZK-programma Werklocaties en de Impulsregeling aanpak winkelgebieden, aansluit op bestaande en in ontwikkeling zijnde ruimtelijke visies en programma’s.

Leefbaarheid vitaliteit binnensteden en kernen

Arbeidsmarktkrapte, inflatie, de oorlog in Oekraïne en de na-ijleffecten van de coronapandemie zorgen voor een stapeling van problematiek voor ondernemers die essentieel zijn voor de leefbaarheid en vitaliteit van onze dorpen en steden. Om als steden en kernen vitaal en aantrekkelijk te blijven is het noodzakelijk om deze  trend te keren èn om te zorgen dat er (naast wonen) ook voldoende ruimte blijft om te kunnen ondernemen, te werken en te ontmoeten. Het is urgent dat EZK zo snel mogelijk met de VNG in gesprek gaat over een gecoördineerde aanpak.

Actieprogramma Groene en Digitale Banen

Het vorig jaar al aangekondigde actieprogramma Groene en Digitale Banen is van groot belang om uitvoering te kunnen geven aan de energietransitie. Het actieprogramma moet en kan sneller en beter. We noemen in ons position paper verbeterpunten voor de interdepartementale samenwerking en het aanboren van nieuwe doelgroepen.

Standpunten Klimaat en energie

Bekijk de standpunten over het thema klimaat en energie uit onze inbreng