Town Deals richten zich op middelgrote en kleinere gemeenten die ook aan de slag willen met verduurzaming van de woningvoorraad, ontwikkeling van decentrale energiesystemen of gebiedsontwikkeling. Onlangs brachten deelnemers van de Town Deal Sterke Streken een werkbezoek aan Noardeast-Fryslân en Het Hogeland.

Rode draad in de presentaties

Rode draad in de presentaties van de gemeenten was de aandacht voor het welzijn van de inwoners, het versterken en vergroten van de brede welvaart en het creëren van een prettige leefomgeving. Overigens behoren 3 van de 5 aan de (eerste) Town Deal deelnemende gemeenten (Bronckhorst, Noardeast-Fryslân en Het Hogeland) qua oppervlakte tot de grootsten van Nederland. De overige 2 gemeenten zijn Voerendaal en Beesel. 

Het belang van samenwerking en de veranderende rol van gemeenten

Het belang van samenwerking werd ook vaak genoemd: samenwerking binnen en tussen gemeenten, maar ook om samenwerking met rijk en provincie en vooral met de inwoners en bedrijven in een gemeente. Waren gemeenten voorheen vaak vooral faciliterend, nu wordt verwacht dat ze het initiatief nemen in de opstart van integrale gebiedsopgaven. Deze nieuwe rol vraagt om een andere organisatievorm en andere manier van denken en handelen.

Meer informatie

Zie ook

Bericht VNG Magazine 'Eerste Town Deal van start' (15 mei 2023)