Decentrale overheden zijn ontevreden over de manier waarop ze worden betrokken bij de Europese Herstel- en Veerkrachtfaciliteit. Rob Jonkman, wethouder en lid van de VNG-commissie Europa en Internationaal, heeft in zijn advies aan het Europese Comité van de Regio’s zijn ongenoegen uitgesproken.

Geen aandacht voor gemeenten in evaluatierapport 2022

Het advies volgt nadat de Europese Commissie in juli 2022 een evaluatierapport presenteerde over het coronaherstelfonds. In zijn advies beschrijft Jonkman onder andere dat het evaluatierapport niet in gaat op de betrokkenheid of de wijze waarop lokale en regionale overheden deelnemen aan de uitvoering van de plannen. Ook beklaagt Jonkman zich over het feit dat er geen sanctie volgt wanneer lidstaten zich niet aan het advies uit de EU-verordening houden over betrokkenheid van stakeholders.

Decentrale overheden niet of nauwelijks betrokken bij nationaal herstel- en veerkrachtplan

Elke Europese lidstaat kon aanspraak maken op geld uit de Herstel- en veerkrachtfaciliteit (HVF). Daarvoor moesten lidstaten een nationaal herstel- en veerkrachtplan indienen. Het was de bedoeling dat de lidstaten bij het opstellen van deze plannen sociale partners en lokale en regionale overheden zouden betrekken. Onderzoek van het Europese Comité van de Regio’s (CvdR) laat alleen zien dat slechts 1% van de decentrale overheden betrokken is geweest bij het opstellen van het HVP en maar 9% gedeeltelijk.

Uitslag van het onderzoek is geen verrassing voor gemeenten

Na meerdere oproepen en actieve pogingen van Nederlandse decentrale overheden bij de rijksoverheid om betrokken te worden bij het opstellen van het Nederlandse HVP, presenteerde de Nederlandse regering op 28 maart 2022 een conceptplan dat niet in samenspraak met decentrale overheden werd opgesteld.

Een gemiste kans voor de Europese Commissie

Volgens Jonkman is het een gemiste kans voor de Europese Commissie om de onvrede van lokale en regionale overheden niet op te nemen in de evaluatie. Hij vraagt met zijn advies aandacht om dit wel mee te nemen in het volgende evaluatieverslag wat naar verwachting dit jaar uitkomt. 

Meer informatie