De minister van Financiën, Sigrid Kaag, heeft onlangs het Nederlandse conceptplan voor de Europese Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF) aan de Tweede Kamer aangeboden. Nederland heeft ongeveer € 4,7 miljard uit dit fonds tegoed en heeft als enige lidstaat nog geen plan ingediend. 

In het coalitieakkoord staat dat de Nederlandse middelen van het HVF alleen worden ingezet om reeds begrote en uit het coalitieakkoord gedekte uitgaven te financieren. Dat betekent dat er geen nieuwe plannen zijn gemaakt. Hooguit zijn sommige punten uit het coalitieakkoord voorlopig uitgewerkt. In juni 2022 wil de programmadirectie van het Herstel- en Veerkrachtplan een finale conceptversie aan de Kamer presenteren. 

Inhoud van het Herstel- en Veerkrachtplan (HVP)

Het Nederlandse plan moet aan verschillende Europese eisen voldoen. Zo moeten de plannen aansluiten op de land specifieke aanbevelingen van de Europese Commissie en de 6 Herstel en Veerkrachtpijlers. Ook moet 37% van de uitgaven klimaatgerelateerd zijn en 20% van de uitgaven gericht zijn op de digitale transitie. 

Het kabinet wil het geld onder andere gebruiken om de uitstoot van stikstof te beperken voor zowel de bouw van nieuwe huizen als voor natuurherstel. Ook gaat er geïnvesteerd worden in digitalisering. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor het versterken van de digitale vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking. Een aantal van de conceptvoorstellen raken medeoverheden. Dit zijn voorstellen rondom mobiliteit, natuur, landbouw, energietransitie, onderwijs en reskilling, digitalisering en wonen. 

Ruimte voor accenten

De omvang van het huidige conceptplan is € 7,7 miljard, bewust groter dan het bedrag waar Nederland aansprak op kan maken. Kaag geeft aan dat dit een bewuste keuze is, omdat het ruimte biedt accenten te leggen in het definitieve HVP. 

Raadpleging medeoverheden

Nu de Kamer is geraadpleegd start de formele dialoog met de Europese Commissie. Ook start het kabinet een breed consultatieproces met een publieke (internet)consultatie. De consultatie gaat op 28 maart van start. De minister van Financiën heeft aangegeven ook de medeoverheden te consulteren. VNG en IPO hebben hiervoor al herhaaldelijk opgeroepen tot constructieve betrokkenheid. Voor medeoverheden zal op 31 maart een technische briefing plaatsvinden. Later in het proces wordt een inhoudelijke discussie georganiseerd. 

Meedenken?

Heeft u zelf nog opmerkingen over het HVF of wilt u meedenken over de inbreng voor de raadpleging? Schroom dan niet te mailen naar Europa@vng.nl

Meer informatie