Eind maart presenteerde de minister van Financiën het eerste concept van het Nederlandse plan voor het Europees coronaherstelfonds. Na herhaaldelijke oproepen van de VNG, IPO en UvW is er vervolgens een raadplegingsproces gestart. Inmiddels heeft er een gesprek met de minister plaatsgevonden. 

Verschillende bestuurders van de VNG en het IPO zijn op 19 mei in gesprek gegaan met de minister. Tijdens het gesprek hebben de koepels onder andere aangegeven dat er andere verwachtingen leefden wat betreft het raadplegingsproces. Zo hebben de koepels meermaals aangegeven graag een partnerschap te sluiten om gezamenlijk tot een herstelplan te komen. Hier is toen niet op geacteerd.

Proces niet ideaal verlopen 

De minister erkende dat het proces inderdaad niet ideaal is verlopen. Met de kennis van nu zou ze het anders aanpakken. Zij benoemde dat aan structuren die volgen wellicht binnen het kabinet meer leiderschap gegeven moet worden en zal hier aandacht voor vragen. Ook hebben VNG en IPO aangegeven dat ‘financial engineering’ steeds lastiger wordt met alle fondsen in het regeerakkoord en dat dit leidt tot financiële onzekerheid voor decentrale overheden. De minister zal dit terugleggen in het kabinet. 

Tweede versie van het herstelplan volgt binnenkort

De minister zal een tweede versie van het plan in de komende maanden aanleveren bij de Tweede Kamer en de Europese Commissie. De verwachting is dat met name het oordeel van de Commissie zal bepalen welke voorstellen uiteindelijk nog afvallen bij het terugbrengen van het coronaherstelfonds van 7,7 miljard, naar 4,8 miljard.  

Meer informatie

•    Conceptplan Coronaherstelfonds: gemiste kans (6 mei 2022)
•    Nederlands plan voor het Europese herstelfonds naar de Kamer (30 maart 2022)
•    Eerste concept voor een Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan (Rijksoverheid.nl)