Het is een gemiste kans dat de voor Nederland gereserveerde gelden uit het EU-herstelfonds niet ingezet worden voor een voor decentrale overheden uitvoerbaar integraal plan dat bijdraagt aan nieuwe investeringen voor de digitale en groene transitie. Aldus de VNG en het IPO in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief (zie onderaan dit bericht) is verzonden als onze inbreng voor het Kamerdebat over het Coronaherstelfonds op 10 mei.

Oproep om samen op te trekken

Het IPO, de VNG en ook de UvW hebben het rijk meermaals opgeroepen om samen op te trekken en het z.g. Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) te benutten voor de gezamenlijke transitieopgaven. Pas na publicatie van het eerste conceptplan is het Ministerie van FinanciĆ«n een raadplegingsproces gestart, waarin onder meer het IPO, de VNG en de UvW is gevraagd om de hervormingen en maatregelen te beoordelen op uitvoerbaarheid, haalbaarheid en effectiviteit. Vanzelfsprekend werken we hieraan mee, maar dit staat ver van onze intentie om tot een gezamenlijk integraal plan te komen in een formele consultatie. Doordat de medeoverheden niet aan de voorkant bij de vormgeving van het HVP zijn betrokken, bevat het eerste concept omissies waarvan we in onze brief aan de Tweede Kamer een aantal voorbeelden geven.

Extra administratieve lasten in het vooruitzicht

Het Ministerie van Financiƫn stelt dat het HVP een performance-based instrument is waardoor gelden pas worden uitgekeerd als de gestelde doelstellingen behaald worden. We voorzien een stijging van de administratieve lasten in verband met de bijkomende Europese verantwoordingsplicht. We vragen de Tweede Kamerleden de minister te vragen om heldere afspraken te maken met medeoverheden om te voorkomen dat de wijze waarop het HVP nu invulling krijgt, leidt tot extra administratieve lasten voor medeoverheden.

Onzekerheid bij decentrale overheden bij niet behalen doelstellingen

Als de doelstellingen van het HVP niet worden behaald, zou dit in de gekozen constructie geen gevolgen moeten hebben voor de nationale begrotingsmiddelen. Wel leidt het tot de gebruikelijke onzekerheid, want het vakdepartement moet dan bepalen hoe het daarmee omgaat. Deze onzekerheid landt uiteindelijk bij de medeoverheden als belangrijke uitvoerders van de in de HVP opgenomen maatregelen. We verzoeken de Tweede Kamerleden om bij de minister te vragen dit te verduidelijken.

Meer informatie

Download onze gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer:

Zie ook

Met het opengaan van de maatschappij komt de focus steeds meer te liggen op duurzaam economisch herstel en het investeren in groene en digitale transities om sterker en toekomstgerichter uit de crisis te komen. De VNG, het IPO en de UvW hebben daar hun aanbod aan het nieuwe kabinet op geformuleerd: