De VNG heeft het nieuwe Bestuurlijk Netwerk Economie (BNE) gevormd. Dit netwerk is de opvolger van de Taskforce economisch herstel en transitie. Het doel van het BNE is grotendeels gelijk aan dat van de Taskforce.

Continuering van de werkwijze

De Taskfore legde de afgelopen periode vanuit de VNG actief verbindingen met commissies en gemeentelijke netwerken. Het doel was een gezamenlijke inzet om de rol en belangen van gemeenten ten aanzien van economisch herstel te agenderen bij medeoverheden en landelijke stakeholders.

De Taskforce speelde ook een rol in de ondersteuning van gemeenten in hun (groeiende) rol bij het herstel en transformatie van de economie en behoud en groei van werkgelegenheid. Na een vruchtbare bestuurlijke heisessie op 15 maart, is onlangs breed commitment uitgesproken voor de continuering van deze werkwijze en is het BNE gevormd.

Inzet gericht op 3 kernthema's

Hoewel de coronacrisis voorbij is, zijn de naweeën ervan nog duidelijk voelbaar bij ondernemers. Daarnaast lopen zij tegen de gevolgen van energiecrisis aan. De inzet van het BNE richt zich op de volgende 3 kernthema’s:

  1. Breed MKB en innovatie
  2. Human Capital
  3. Ruimtelijke economie/vitale binnensteden en dorpskernen

Dwarsverbanden leggen tussen verschillende domeinen

In het BNE leggen we actief dwarsverbanden tussen verschillende domeinen. We kijken proactief naar waar inhoudelijke raakvlakken zijn tussen thema’s en hoe we kennis en krachten kunnen bundelen. Dit doen we sowieso voor het economisch, ruimtelijk en sociaal domein maar er zijn ook directe linken naar het energie/klimaat-, informatie-, financieel en veiligheidsdomein.

Het BNE faciliteert deze werkwijze door een brede vertegenwoordig van betrokken bestuurders vanuit deze verschillende domeinen te verzamelen in het overleg. Dit wordt ook ondersteund door diverse ambtelijke overlegstructuren per kernthema.

Contact

Wilt u meer weten over het BNE? Neem dan contact op met de secretaris, Michelle de Vries (VNG Bureau, adviseur economie en arbeidsmarkt) via michelle.devries@vng.nl.