Tijdens het VNG Jaarcongres zijn de winnaars bekendgemaakt van GemeenteDelers. Deze competitie is bedoeld voor initiatieven die de lokale dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeteren. 'Van lokale kwaliteit naar landelijke kracht' is het motto.

De competitie verzamelt lokale casussen met landelijke potentie zodat grotere doelgroepen of meer gemeenten ervan kunnen profiteren. De winnaars van GemeenteDelers 2022 zijn:

  • Gemeente Delft met haar casus Gemeentelijk Gegevensmodel - categorie InformatieTechnologie
  • Gemeente Amsterdam met haar casus Kind kan de digitale was doen - categorie Kennis en Communicatie
  • De regio Twente met de de Twentse Koers op Gezondheid en Zorg - categorie Integrale Aanpak Zorg en Welzijn
  • Gemeente Rotterdam met Project 010 - categorie Preventie en Perspectief Jongeren
Groepsfoto van alle winnaars van de GemeenteDelers met hun bloemen

Hoe zijn de winnaars gekozen?

De 94 inzendingen zijn beoordeeld door een team van experts van verschillende organisaties en een aantal betrokken burgers en ondernemers. Daaruit ontstond een short list van 30 cases waarvan de teams werden bezocht door vakkundige assessoren. In het voorjaar werden 12 finalisten gekozen en onderverdeeld in 4 categorieën. Deze finalisten mochten hun case pitchen voor de deskundige jury met directeuren, bestuurders en de Nationale Ombudsman. Dit resulteerde in de 4 winnaars die vandaag bekend zijn gemaakt door Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Alle ingezonden cases hebben zich succesvol bewezen in de praktijk en zijn waardevol én herbruikbaar voor andere gemeenten, dat was een voorwaarde om mee te doen en daar zijn ze ook op beoordeeld.

Meer informatie

We feliciteren de winnaars en bedanken alle 94 deelnemende teams van harte voor hun deelname aan deze tweede ronde van de GemeenteDelers. Kijk voor alle informatie over de ingezonden cases op:

De cases van de winnaars zijn opgenomen in de VNG-databank Praktijkvoorbeelden:

De komende editie van GemeenteDelers start in het najaar van 2022, houd onze website in de gaten!

Zie ook