Op deze pagina staat een - niet uitputtend - overzicht van nieuws dat raakt aan handhaving en naleving in het sociaal domein uit andere (nieuws)bronnen, zoals bijvoorbeeld kranten, ketenpartners en gemeenten. Deze artikelen weerspiegelen niet de mening of het standpunt van VNG Naleving.

Sociaal-rechercheurs van de gemeente Breda zijn vorig jaar achter 112 gevallen van bijstandsfraude aangegaan. Dat waren er 46 minder dan in 2019. Het grootste deel van de onderzoeken is opgestart omdat een verkeerd beeld van de woonsituatie was opgegeven. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan CDA...
Twente moet een landelijk voorbeeld worden bij de bestrijding van criminele zorgbureaus. Dat stelt regionaal portefeuillehouder Aanpak Zorgfraude Eugène van Mierlo. Nu nog hebben criminele zorgondernemers vanwege onder meer privacywetgeving vaak vrij spel. De Almelose wethouder wil daar paal en perk aan...
Keiharde cijfers over de totale omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt op grote schaal gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’. Burgers die zo'n sanctie aanvechten, krijgen veelal nul op het rekest.
Drie mannen zijn dit weekend opgepakt op een vakantiepark in Lunteren op verdenking van diefstal en andere vergrijpen. Een van de uit Litouwen afkomstige verdachten verzette zich flink tegen zijn aanhouding.
In Capelle aan den IJssel komt dit voorjaar een vreemd verzoek voor een bijstandsuitkering binnen. Van een vrouw in een woning waar volgens de basisregistratie personen (BRP) acht mensen ingeschreven staan. Maar de vrouw zegt dat ze er alleen woont. “We zagen acht Oost-Europese namen”, zegt Fred Struik...
Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil dat er een landelijk onderzoek komt naar de inzet van zorgcliënten voor criminele activiteiten. "Dit is een verschrikkelijk lek in de zorg en het is veel groter dan we dachten", zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) tegen RTL Nieuws.
Het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) heeft in samenwerking met het Regionale Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC ON) een onderzoek uitgevoerd naar de verwevenheid tussen criminaliteit en zorg.
De directrice van de failliete zorgorganisatie Actueel Zorg Twente uit Almelo blijft zeker nog tot begin februari achter de tralies. Ze wordt al sinds november vastgehouden op last van de curator, die wil dat de onderneemster opheldering verschaft over de vele tonnen aan zorggelden die spoorloos zijn...
Halverwege 2020 waren er op elke duizend inwoners van Nederland 28 mensen die bijstand ontvingen. De bijstandsdichtheid lag daarmee hoger dan een jaar eerder, na jaarlijkse afnames sinds 2017. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over de bijstandsdichtheid in de periode 2009-2020.
Drie mannen die hebben geprofiteerd van grootschalige pgb-fraude door de Utrechtse thuiszorgorganisatie Dolia, zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot voorwaardelijke cel- en taakstraffen. Ook moeten ze tienduizenden euro's aan onterecht ontvangen vergoedingen terugbetalen.