Vanaf 1 januari 2025 zouden ouders hun kroost bijna gratis naar de kinderopvang kunnen brengen. Dat is afgesproken in het coalitieakkoord. In 2023 blijkt deze datum onhaalbaar en wordt hij 2 jaar verschoven. Hoe kan het dat de regeling voor gratis kinderopvang nu alweer sneuvelt?

December 2021 tekende het kabinet het regeerakkoord met daarin het plan de kinderopvangtoeslag op de schop te gooien. De vergoeding zou stijgen naar 95 procent en direct worden uitgekeerd aan kinderopvanginstellingen in plaats van aan ouders. 'Zo is er geen gedoe met toeslagen en wordt de kinderopvang makkelijk en toegankelijk voor alle ouders', vertelt Raoel Koole, woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ruim een jaar later blijkt dit plan toch te ambitieus. 'Alle betrokken partijen drukken ons op het hart dat we er nog niet klaar voor zijn', meldt Koole. De regering verwacht dat de vraag naar kinderopvang met ongeveer 21 procent zal stijgen, wanneer deze gratis is. De sector kampt al met personeelstekorten en ziekteverzuim en kan dit volgens Koole nog niet aan. 'We vrezen dat de kwaliteit eronder zal gaan leiden als we nu zo veel meer vraag creĆ«ren. En dat wil je ten alle tijden voorkomen als het om onze kinderen gaat.'