Er is veel ondersteuning beschikbaar. Zowel voor gemeenten die aan de slag willen gaan met rookvrij-beleid als voor gemeenten die al rookvrij-beleid hebben vastgesteld

  • De VNG ondersteunt gemeenten die een rookvrij-beleid hebben vastgesteld en vragen hebben over de uitvoering hiervan.
  • Gemeenten die nog geen rookvrij-beleid hebben vastgesteld, maar hier wel mee aan de slag willen, kunnen terecht op www.rookvrijegeneratie.nl. Hier vindt u onder andere een handig stappenplan dat gemeenten op weg helpt naar rookvrij.
  • Daarnaast kunnen gemeenten terecht bij hun regionale GGD. De GGD’en ondersteunen gemeenten op het gebied van de Rookvrije Generatie. Van oktober 2019 tot en met juni 2022 hebben de lokale GGD-en gemeenten en hun partners ondersteund bij een rookvrije omgeving. De resultaten en de ambities kunt u lezen in deze factsheet (pdf, 2 MB)

Hieronder vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de uitvoering van rookvrij-beleid. Komt u er niet uit, neem dan contact op met het ondersteuningsteam Lokale Preventieakkoorden: lokalepreventieakkoorden@vng.nl.

Cijfers & Nieuws

Verschillende organisaties houden data bij om cijfers en trends in kaart te brengen over de leefstijl en gezondheid van mensen. Hieronder vindt u databronnen, factsheets en informatie terug over wat er bekend is over het rookgedrag van mensen in Nederland op zowel landelijk als regionaal niveau.

Voorbeelden aanpak in gemeenten

Iedere gemeente is uniek en heeft zijn eigen manier om beleid vorm te geven om tot passende maatregelen te komen. De Rookvrije Generatie verzamelde voorbeelden van gemeenten die aan de slag zijn gegaan met het opstellen en uitvoeren van rookvrijbeleid. Kijk op https://www.rookvrijegeneratie.nl/gemeente