Duurzaam grond-, weg- en waterbouw richt zich op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het gaat om het verminderen van uitstoot bij werkzaamheden, maar ook over het duurzaam gebruik van materiaal, zoals asfalt, beton, grond en staal (circulair werken).
Afspraken over grond-, weg- en waterbouw (GWW) in het Klimaatakkoord
- Bij grond-, weg- en waterwerken zal de rijksoverheid met regionale overheden de inkoopkracht vergroten en uiterlijk in 2020 afspraken maken om in 2030 zoveel mogelijk klimaatneutraal en circulair te werken (werktuigen, materiaalketens), inclusief aanbestedingen en standaardisatie van uitvragen.
- De rijksoverheid en decentrale overheden stellen hun ervaring met duurzaam GWW beschikbaar en zullen kennis delen gericht op het verduurzamen van de materiaalketens, energiebesparing en -opwekking in de GWW-sector om zo sneller te leren en kosten te besparen in de uitvoering.
Ondersteuning bij verduurzamen GWW
De grond-, weg- en waterbouw levert voor gemeenten een grote bijdrage aan de ecologische voetafdruk, dus daar is veel te winnen. Maar waar staat uw gemeente nu? En hoe gaat u het doel voor 2030 – GWW zoveel mogelijk klimaatneutraal en circulair – concreet realiseren? Verschillende tools helpen uw gemeente daarbij.
Aanpak Duurzaam GWW
Gemeenten worden in de eerste plaats ondersteund met de Aanpak Duurzaam GWW en het bijbehorende instrumentarium. Deze aanpak, waarmee al 10 jaar ervaring is opgedaan, zorgt ervoor dat duurzaamheid vanaf de vroege planfase tot en met de realisatie de plek krijgt die het verdient.
Lees meer over de Aanpak Duurzaam GWW en de tools
Als u een concreet project in gedachten heeft waarin u deze aanpak wilt toepassen, kunt u tegen een beperkte investering (€ 6.000) gebruikmaken van het startpakket. Dan zorgt CROW voor een doorgewinterde adviseur die uw organisatie begeleidt. Het pakket vormt een goede start om duurzaamheid een serieuze plek te geven in uw GWW-projecten.
Lees meer over het startpakket
Dashboard Monitoring
CROW heeft een Dashboard Monitoring Duurzaam GWW ontwikkeld. Het dashboard geeft publieke opdrachtgevers inzicht in de duurzaamheidsprestaties van hun GWW-areaal. Zo meet het onder meer de CO2-uitstoot, de mate van circulariteit en de uitstoot van stikstofoxiden als gevolg van uw GWW-activiteiten. Op het dashboard kunt u zien welk effect uw maatregelen hebben. En of de doelen van uw gemeente binnen bereik liggen, of dat er nog een stapje extra nodig is. Het dashboard is gratis te gebruiken.
Ervaringen en tips uitwisselen
Veel gemeenten lopen tegen vergelijkbare vragen aan als ze met duurzaamheid aan de slag gaan. Om die reden is er een Community of Practice gestart, die begeleid wordt door deelnemer Koninklijke Stadswerk. Gemeenten wisselen daar ervaringen en tips uit. Als u hiervoor belangstelling heeft, kunt u contact opnemen via info@duurzaamgww.nl.
Deelnemen of op de hoogte blijven
- Registreer om op de hoogte blijven van alles wat er speelt bij DGWW2030. U ontvangt dan een nieuwsbrief op maat en uitnodigingen voor bijeenkomsten.
- Volg Duurzaam GWW op LinkedIn om op de hoogte blijven en inspiratie op te doen.